Μια κοινή ασθένεια των ούλων μπορεί να υποδεικνύει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ρευματοειδή αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Ο καθηγητής Mark Bartold, διευθυντής του Αυστραλιανού Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Κλινικής Οδοντιατρικής, της Colgate, υποστηρίζει ότι πολλαπλές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα, όταν κάποιος αναπτύσσει περιοδοντική νόσο, χρησιμεύουν ως ένδειξη πιθανής ανάπτυξης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να έχουν σημάδια και συμπτώματα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, το σώμα τους μπορεί να έχει ήδη αρχίσει να «βιώνει» μια διαδικασία τροποποίησης των πρωτεϊνών ( κιτρουλλινοποίηση και καρβαμυλίωση) και την παραγωγή αυτοαντισωμάτων (αντισώματα που παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και στρέφονται εναντίον δικών του συστατικών – πρωτεϊνών) σε αυτές τις τροποποιημένες πρωτεΐνες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς στη ζωή, από τα μέσα της δεκαετίας των 20, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 30.

Τόσο η κιτρουλλινοποίηση όσο και η καρβαμυλίωση παρουσιάζονται, επίσης, σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια επώδυνη χρόνια ασθένεια, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του σώματος και των αρθρώσεων.

«Επειδή η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως δεν έχει επιπτώσεις σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών, ο εντοπισμός αυτών των διαδικασιών σε άτομα με περιοδοντίτιδα μπορεί να υποδεικνύει ότι θα αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα, θα εμφανίσουν τη νόσο και το αντίστροφο», επισημαίνει ο καθηγητής Bartold.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα εξετάσει τρόπους που μπορούν να εμποδίσουν τις διαδικασίες κιτρουλλινοποίησης και καρβαμυλίωσης, προκειμένου να διαπιστώσει τι επίδραση θα έχει αυτό στην ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses.

Share.
Exit mobile version