της Ρούλας Σκουρογιάννη

Νεότερα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής από διάφορες χώρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό προφίλ οφέλους- κινδύνου για το rivaroxaban – από του στόματος αναστολέας του παράγοντα Xa της Bayer, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας  (ESC 2016) στη Ρώμη.  

Η πλέον πρόσφατη μελέτη XAPASS, σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (AF), που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, επιβεβαιώνει χαμηλά ποσοστά τόσο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, όσο και μείζονος αιμορραγίας με το rivaroxaban στην καθημερινή κλινική πρακτική. Τα αποτελέσματα της μελέτης XAPASS είναι σύμφωνα με εκείνα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ J-ROCKET AF. 

Σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ενδοκράνιας αιμορραγίας παρατηρήθηκαν με το rivaroxaban έναντι της βαρφαρίνης, σε μια εν εξελίξει μετεγκριτική μελέτη ασφάλειας, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν από μητρώα ασθενών στη Σουηδία, αποτελέσματα που είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ROCKET AF. 

Πρόσθετα στοιχεία από την καθημερινή κλινική πρακτική παρουσιάζονται από τη μελέτη REVISIT-US, κατά την οποία αξιολογήθηκαν το rivaroxaban, το apixaban και το dabigatran, το καθένα σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη, σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή. 

Τα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική με το rivaroxaban παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες πέρα από εκείνες που συλλέχθηκαν από τις κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ, εκπροσωπώντας καλύτερα τους διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία στην καθημερινή κλινική πράξη.

Share.
Exit mobile version