Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την σύφιλη.

Υγειονομική ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, με τις υγειονομικές Αρχές να ετοιμάζονται να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο «Bloomberg, ο αριθμός των κρουσμάτων σύφιλης το 2021 στις ΗΠΑ ήταν αυξημένος κατά 32% συγκριτικά με το 2020 ( περίπου 176.000 κρούσματα σύφιλης ) και τα υψηλότερα ποσοστά σύφιλης από το 1990.

Η αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης ωστόσο δεν παρατηρείται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 7,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης καταγράφηκαν εντός του 2020 παγκοσμίως ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στον πλανήτη 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης, γονόρροιας, χλαμυδίων και τριχομονάδων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), από το 2010 και μετά τα κρούσματα σύφιλης άρχισαν να αυξάνονται και στην Ευρώπη.

Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα αφορούν άτομα άνω των 25 ετών (με την μεγαλύτερη αύξηση σε αυτούς άνω των 45 ετών), ενώ τα περιστατικά μεταξύ των γυναικών και των ετεροφυλόφιλων ανδρών εμφανίζουν σταθερότητα ή και μείωση διαχρονικά.

Μεταξύ 2010-14, αυξητική τάση εμφανίζει η σύφιλη σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Νορβηγία και η Μάλτα (με 11,5 περιστατικά ανά 100.000 το 2014, έχει την μεγαλύτερη αναλογία στην Ευρώπη), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Ιταλία (κάτω από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, το 2014 καταγράφηκαν 247 περιστατικά σύφιλης (αναλογία 2,2 ανά 100.000 κατοίκων έναντι μέσου όρου 4,1 περιστατικών ανά 100.000 στην Ευρώπη).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου το 87% των περιστατικών αφορούν άνδρες και το 13% γυναίκες. Δύο στους τρεις (γύρω στο 65%) είναι ομο/αμφιφυλόφιλοι και η κύρια ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται στη χώρα μας, είναι 25-44 ετών.

ΕΟΔΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σύφιλη

Η σύφιλη είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που οφείλεται στο μικρόβιο Ωχρά Σπειροχαίτη (Treponema pallidum).

-Η μετάδοσή της γίνεται μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο σύντροφο. Ο χρόνος επώασης της σύφιλης κυμαίνεται από 10-90 ημέρες (συνήθως 21 ημέρες).

-Η σύφιλη χωρίζεται σε κλινικά στάδια: στην πρωτογόνο, στη δευτερογόνο, στη λανθάνουσα σύφιλη και στην τριτογόνο. Η πρωτογόνος σύφιλη εκδηλώνεται κυρίως ως ανώδυνο, περιγεγραμμένο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στη γεννητική χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, αναλόγως με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.

-Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

-Δεν έχουν όλα τα μολυσμένα άτομα συμπτώματα και έτσι μπορεί να μην καταλάβουν ότι νοσούν. Για αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος!

-Όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα μπορεί να μολυνθούν, μέσω κολπικής, πρωκτικής, ή στοματικής σεξουαλικής επαφής.

-Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει μεν τον κίνδυνο μετάδοσης της σύφιλης, αλλά δεν τον αποκλείει εντελώς, ειδικά εάν οι δερματικές βλάβες βρίσκονται σε περιοχές εκτός κάλυψης από το προφυλακτικό.

-Λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή μόνιμες βλάβες και αναπηρίες στο νεογνό.

-Η λοίμωξη από σύφιλη αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος HIV ή άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

-Η σύφιλη θεραπεύεται με την κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή που θα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να μην είναι ικανή να αναστρέψει ήδη εγκατεστημένες βλάβες που έχει προκαλέσει η προχωρημένη νόσος.

-Προσοχή! Ακόμα και αν ένα άτομο έχει διαγνωσθεί μια φόρα με σύφιλη (και έχει θεραπευτεί με την κατάλληλη αγωγή), μπορεί να επαναμολυνθεί!

-Ο συχνός έλεγχος βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη θεραπεία της λοίμωξης.

-Όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για σύφιλη, ειδικά αυτά που:  

-έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους

-αλλάζουν συχνά συντρόφους

-δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό στις επαφές τους

-ζουν με τον HIV

-άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες

-τα άτομα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πού μπορώ να ελεγχθώ για σύφιλη;  

-Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/sti-health/)

-Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Αθηναίων (https://iatreia.cityofathens.gr/)

-My Checkpoint (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) (https://mycheckpoint.gr/)

-Ref Checkpoint (Αθήνα) (https://refcheckpoint.gr/)

-Δημόσια/Ιδιωτικά Νοσοκομεία

-Ιδιωτικά Εργαστήρια

Πού μπορώ να απευθυνθώ σχετικά με πληροφορίες για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα;

-Τμήμα Σεξουαλικά Μεταδιδομένων Νοσημάτων ΕΟΔΥ,  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108817475

Share.
Exit mobile version