Μια δημοσίευση στο JAMA Ophthalmology αναφέρει ότι η εμπαγλιφλοζίνη, το από του στόματος φάρμακο για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη της Boehringer Ingelheim και της Eli Lilly, μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της διαβητικής οφθαλμικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένα αντιδιαβητικό φάρμακο για τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και χρησιμοποιείται μαζί με δίαιτα και άσκηση για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Η δοκιμή σε ζευγάρια ασθενών

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασφάλισης υγείας στις ΗΠΑ για περισσότερους από 80.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων 7.831 ταιριασμένων ζευγαριών με διαβητική οφθαλμοπάθεια και άλλων 34.239 ζευγαριών χωρίς οφθαλμική νόσο.

Σε κάθε ζεύγος, ένας ασθενής είχε λάβει εμπαγλιφλοζίνη, ένα χάπι από μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως αναστολείς SGLT2, και ο άλλος έλαβε έναν αναστολέα DPP4. Κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν για οκτώ μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Το κύριο συμπέρασμα από τη χορήγηση εμπαγλιφλοζίνης

Ο κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας περίπτωσης διαβητικής οφθαλμικής νόσου ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από το ποιο φάρμακο έπαιρναν οι ασθενείς. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η υπάρχουσα διαβητική οφθαλμική νόσος ήταν 22% χαμηλότερος στους ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν εμπαγλιφλοζίνη.

Η μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η εμπαγλιφλοζίνη επιβράδυνε την εξέλιξη της λεγόμενης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Ωστόσο, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι χρήσιμα όταν σταθμίζονται οι κίνδυνοι και τα οφέλη διαφόρων παραγόντων μείωσης της γλυκόζης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2».

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας αναστολέας του συν-μεταφορέα γλυκόζης νατρίου-2 (SGLT-2), ο οποίος βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα εγγύς σωληνάρια νεφρονικών συστατικών στα νεφρά. Ο SGLT-2 αντιπροσωπεύει περίπου 90% της επαναπορρόφησης της γλυκόζης στο αίμα. Ο αποκλεισμός του SGLT-2 μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα εμποδίζοντας την επαναπορρόφηση της γλυκόζης στο νεφρό και έτσι εκκρίνει τη γλυκόζη μέσω των ούρων.

Share.
Exit mobile version