Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος κατά την οποία το φυσιολογικά όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο.

Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρεί το 38% των Ελλήνων. Επίμονα συμπτώματα της νόσου εμφανίζει το 20-40% του γενικού πληθυσμού, με κυριότερα τις καούρες και το κάψιμο στο στήθος και στο λαιμό, τη δυσκολία στην κατάποση, τη βραχνή φωνή και το βήχα.

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πεπτικού κατά την οποία ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας αδυνατεί να συγκρατήσει το γαστρικό περιεχόμενο που προωθείται στον οισοφάγο προκαλώντας καούρες, πόνο και δυσάρεση αναπνοή.

Η λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εντοπίζεται κυρίως στη διατροφή, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις συνήθειες που τη συνοδεύουν.

Ας δούμε μέσα από ποιες παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:

-Ακολουθήστε μια έξυπνη διατροφή

Η έξυπνη διατροφή περιλαμβάνει τόσο τα σωστά τρόφιμα που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πεπτικής νόσου όσο και τη σωστή ποσότητα του γεύματος.

Μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις με τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας «πειράζουν», στα οποία για την πλειονότητα των ασθενών περιλαμβάνονται ο καφές και η σοκολάτα λόγω καφεΐνης, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τα λιπαρά, πικάντικα, τηγανιτά και αλμυρά τρόφιμα, τα όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, το σκόρδο, το κρεμμύδι και οι τομάτες.

Έπειτα, προτιμήστε τα μικρά και τακτικά γεύματα, αντί μιας μεγάλης μερίδας που δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης και θα οδηγήσει σε παλινδρόμηση.

Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον τρία γεύματα μέσα στην ημέρα, ενώ αν η ποσότητα φαγητού μπορεί να μοιραστεί σε τέσσερα ή πέντε γεύματα τα οφέλη θα είναι περισσότερα.

-Καταναλώστε το γεύμα σας τη σωστή ώρα

Για να λειτουργήσει θετικά η έξυπνη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται και στο σωστό χρόνο. Αποφύγετε λοιπόν τα βραδινά γεύματα, ιδίως πριν ξαπλώσετε, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτή η συνήθεια οδηγεί αναπόφευκτα σε εντονότερα συμπτώματα της πάθησης. Επιπλέον, η κατάκλιση αμέσως μετά από ένα πλούσιο δείπνο έχει συνδεθεί με τη νυκτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Ιδανικά, καταναλώστε το γεύμα σας τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Γαστρεντερικών Διαταραχών, η μέγιστη παραγωγή γαστρικού οξέως πραγματοποιείται κατά τις πρώτες τρεις ώρες μετά το φαγητό.

Αν παρόλα αυτά τα νυχτερινά συμπτώματα επιμένουν, δοκιμάστε να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού. Έρευνα έδειξε ότι η αύξηση της κλίσης προς τα πάνω κατά 20 εκατοστά για έξι ημέρες μείωσε τη νυχτερινή παλινδρόμηση για όλους τους συμμετέχοντες και τις διαταραχές του ύπνου για το 65%. εξ αυτών.

-Μειώστε το σωματικό βάρος

Μελέτες έχουν καταλήξει στη σύνδεση μεταξύ αυξημένου βάρους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση ακόμη διερευνώνται, σύμφωνα με μια επιστημονική υπόθεση η πίεση που ασκείται στην κοιλιακή χώρα από τα παραπάνω κιλά προκαλεί χαλάρωση στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου.

-Κόψτε τις κακές συνήθειες

Ή τουλάχιστον περιορίστε τις. Πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που έχουν σχετιστεί αρνητικά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι το αλκοόλ επιβαρύνει τις καούρες καθώς ερεθίζει τον οισοφάγο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα και αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

Έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν αναδείξει πως παράγοντες όπως ο ανεπαρκής ύπνος και οι κακές διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο της πεπτικής νόσου.

Share.
Exit mobile version