Το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οδοντίατροι. Πρόκειται για μια ασυνείδητη κίνηση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα παιδιά.
Η Χειρουργός Οδοντίατρος Μαρία Σταυροπούλου εξηγεί στο DailyPharmaNews ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν τρίξιμο των δοντιών και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών.
«Αν ξυπνάτε συχνά με έντονο πόνο και σφίξιμο στο σαγόνι και με πονοκέφαλο, τότε πιθανότατα να τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του νυχτερινού σας ύπνου. Λέγοντας τρίξιμο δοντιών εννοούμε την ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου που φέρνει σε συνεχή επαφή τα δόντια των δύο γνάθων, τα οποία πιέζονται και προκαλείται τριβή.
Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου – αλλά και της ημέρας σε κάποιες περιπτώσεις – γίνεται ασυναίσθητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τρίζουν τα δόντια τους από τον/την σύντροφο που ακούει το θόρυβο από το τρίξιμο τη νύχτα.
Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πιθανότατα τρίζετε τα δόντια σας. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και το σφίξιμο στην περιοχή του προσώπου και ιδιαίτερα στη γνάθο («κλείδωμα» της γνάθου), ο έντονος πονοκέφαλος, ο πόνος κοντά στο αυτί, ο πονόδοντος, η φθορά στις κοπτικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών και στις μασητικές των οπισθίων, η φθορά σε σφραγίσματα των δοντιών, οι φλεγμονές, η υποχώρηση των ούλων.
Οι αιτίες που προκαλούν τρίξιμο των δοντιών
Αν και δεν είναι απόλυτα κατανοητή η αιτία που προκαλεί το τρίξιμο δοντιών, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:
• Υπερβολικό άγχος, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη.
• Ορθοδοντικά και ορθογναθικά προβλήματα.
• Συχνή μάσηση μόνο από την μία πλευρά.
• Παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία, η άνοια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.
• Κληρονομική προδιάθεση.
• Χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων.
• Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.
• Κάπνισμα.
• Κατάχρηση ουσιών.
Τι να κάνετε αν τρίζετε τα δόντια σας
Εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι τρίζετε τα δόντια σας, ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δοντιών από την τριβή και την πρόληψη της φθοράς τους είναι να φοράτε έναν ειδικό νάρθηκα που θα καλύπτει τα δόντια της άνω γνάθου.
Ανάλογα με την εκτίμηση που θα κάνει ο οδοντίατρός σας, θα χρειαστεί να φοράτε τον νάρθηκα για λίγες εβδομάδες ή για κάποιους μήνες. Ο νάρθηκα αυτός, που θα τον φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, όχι μόνο θα προστατεύει τα δόντια σας από την τριβή αλλά θα σας ανακουφίσει και από τους πονοκεφάλους και τους μυϊκούς πόνους».