Η σωστή στοματική υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο οδοντικών και στοματικών παθήσεων.

Η Χειρουργός Οδοντίατρος Μαρία Σταυροπούλου εξηγεί στο DailyPharmaNews ποιες τροφές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών σας.

«Αυτά που τρώμε καθημερινά δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα δόντια μας. Υπάρχουν πολλές τροφές τις οποίες εάν τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή θα βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών στοματικών παθήσεων και θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς στόματος με γερά και όμορφα δόντια.

Οι τροφές που «αγαπούν» τα δόντια

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών: Τα τρία λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φωσφόρου και ασβεστίου και δρουν προστατευτικά για τα ούλα. Επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών και νερού που βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων.

Cranberries: Τα cranberries έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία των δοντιών, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής των ούλων και αποτρέπουν τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος περιοδοντικής νόσου.

Σολομός: Ο σολομός είναι ένα ψάρι πλούσιο σε βιταμίνη D και φθόριο. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των ούλων. Το φθόριο βοηθά στην ενδυνάμωση του σμάλτου και των οστών που στηρίζουν τα δόντια καθώς και στην καταπολέμηση της τερηδόνας.

Φράουλες: Οι φράουλες, λόγω των μηλικών ενζύμων που περιέχουν, συμβάλλουν στην λευκότητα των δοντιών, στην εξάλειψη των βακτηρίων και στην απομάκρυνση των λεκέδων από το σμάλτο. Ωστόσο, μετά την κατανάλωσή τους συνιστάται καλό πλύσιμο των δοντιών για να απομακρυνθεί η ζάχαρη.

Κρεμμύδια: Αν και τα κρεμμύδια προκαλούν κακοσμία του στόματος, έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και της τερηδόνας.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και φθόριο. Με την μάσησή τους αυξάνεται η παραγωγή σάλιου που βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών.

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες και συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά για τα ούλα.

Πράσινο τσάι: Το φθόριο και οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι ενδυναμώνουν τους οδοντικούς ιστούς και παρεμποδίζουν την προσκόλληση μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα.

Νερό: Το νερό βοηθάει την στοματική κοιλότητα να παραμένει ενυδατωμένη ώστε να παράγει αρκετό σάλιο το οποίο καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα. Ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα και απομακρύνει τα υπολείμματα τροφής που έχουν παραμείνει στα δόντια

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μισή ώρα μετά το φαγητό αυξάνει την παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να καθαρίζονται τα δόντια και να προστατεύεται το σμάλτο».

Share.
Exit mobile version