Γράφει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος Γυναικολόγος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live

Η προεκλαμψία αποτελεί μια σοβαρή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς τις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελαφριάς μορφής καθώς 1 στις 4 εγκύους την εμφανίζει. Είναι μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση η μπορεί να προκληθεί από κάποια δυσλειτουργία στον πλακούντα η οποία μειώνει τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών για το μωρό, δημιουργώντας κωλύματα στην ανάπτυξή του. Επιπλέον έχει ενοχοποιηθεί το τοίχωμα των αγγείων της μητέρας.

Προεκλαμψία – Παράγοντες κινδύνου

Παρόλο που δεν έχουν προσδιοριστεί τα ακριβή αίτια που προκαλούν την προεκλαμψία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι φαίνεται πως μπορούν να θέσουν ορισμένες γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Ηλικία (εάν η γυναίκα είναι μικρότερη από 20 ετών ή μεγαλύτερη από 35)
  • Ύπαρξη κάποιων προβλημάτων υγείας όπως διαβήτης, νεφροπάθεια, υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος μεγαλύτερος του 35)
  • Πρώτη εγκυμοσύνη
  • Πάροδος 10 ή παραπάνω ετών από την τελευταία κύηση
  • Πολύδυμη κύηση
  • Οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Μέθοδοι πρόληψης για την προεκλαμψία

Υπάρχουν ήδη πολλές μέθοδοι πρόληψης που πραγματοποιούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υπολογίζουν τον κίνδυνο της ασθενούς να αναπτύξει προεκλαμψία. Σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας συνιστάται ειδική παρακολούθηση της κύησης για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου για τη διάγνωση της ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης.

Επιπλέον, συνιστάται θεραπεία με χαμηλή δόση ακετυλοσαλικυλικού οξέος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση προεκλαμψίας έως και 50% σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο.

Συμπτώματα προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία μπορεί να εμφανιστεί χωρίς η ασθενής να το αντιληφθεί, επομένως είναι σημαντικό να γίνεται σωστός έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανίχνευσή της.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι τα εξής:

  • Υπερβολικό πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια
  • Έντονοι πονοκέφαλοι
  • Δύσπνοια
  • Εμετοί
  • Έντονος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή στον ώμο
  • Διαταραχές στην όραση

Διάγνωση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι προεκλαμψίας και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται για να επιβεβαιώνεται το εύρημα.

Εάν επιβεβαιωθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, διενεργείται εξέταση ούρων για την εξέταση της έκκρισης πρωτεϊνών. Εάν διαπιστωθεί υπέρταση και πρωτεΐνη στα ούρα μετά την 20ή εβδομάδα κύησης, τότε τίθεται η διάγνωση της προεκλαμψίας.

Υπάρχουν περιπτώσεις προεκλαμψίας στις οποίες δεν πληρούνται πάντα αυτά τα διαγνωστικά κριτήρια και πρέπει να εξατομικεύονται για κάθε ασθενή.

Εάν η γυναίκα διαγνωστεί με προεκλαμψία, μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και να μετρηθεί η ποσότητα των αιμοπεταλίων στο αίμα.

Προεκλαμψία – Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες με προεκλαμψία είναι ο τοκετός.

Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, επειδή μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει το μωρό να επιβιώσει με ασφάλεια έξω από τη μήτρα. Εάν ο πρόωρος τοκετός δεν ενδείκνυται επειδή η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της προεκλαμψίας μέχρι το μωρό να έχει μεγαλώσει. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη συνεχή παρακολούθηση της ασθενούς και του μωρού.

Στην περίπτωση εκδήλωσης προεκλαμψίας, θα πρέπει να ακολουθείται μια κανονική δίαιτα, χωρίς να περιορίζεται η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η σοβαρή προεκλαμψία, μπορεί να είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο και, εάν υπάρχει κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων, μπορεί να είναι απαραίτητη η χορήγηση μαγνησίου ενδοφλέβια για την πρόληψη αυτών.

Εάν είναι απαραίτητη η πρόκληση πρόωρου τοκετού, δεν είναι απαραίτητη η καισαρική τομή. Ωστόσο, η καισαρική τομή ενδείκνυται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εάν η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο για την πρόκληση τοκετού και το μωρό μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά.

Η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της προεκλαμψίας. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Δρ. Χάρη Χηνιάδη για περισσότερες πληροφορίες.

Share.
Exit mobile version