Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της «αυτοαπομόνωσης» που προκαλεί η ψωρίαση στους ασθενείς.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης για πρώτη φορά το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.

Εκτιμάται ότι, η νόσος επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλλο, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 225.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση.

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική φλεγμονώδης νόσος η οποία έχει σημαντικό συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να εγκαταλείπει τη θεραπεία.

Σύμφωνα με έρευνες, η ψωρίαση έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενή καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, το 50% των ασθενών με ψωρίαση βιώνει άγχος, ενώ 9 στους 10 ασθενείς νιώθουν ντροπή ή αμηχανία για το σώμα τους. Πολλοί από τους ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν από κατάθλιψη, από αγχώδεις διαταραχές και σπανίως μπορεί να παρουσιάσουν έως και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Ο Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «Καλυψώ» εξηγεί στο DailyPharmaNews με ποιους τρόπους επηρεάζει η ψωρίαση την ποιότητα ζωής του ασθενή και πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική υποστήριξη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιφέρει η νόσος.

«Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο, δερματικό νόσημα που ταλαιπωρεί περίπου το 3% του πληθυσμού. Η συνεχής θεραπευτική φροντίδα που απαιτείται “βαραίνει” τον ασθενή, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τον κάνουν να εγκαταλείπει τη θεραπεία του. Επιπλέον, η μορφή της νόσου, μια νόσος που “φαίνεται”, είναι τέτοια που δημιουργεί διάφορα προβλήματα ψυχολογικής φύσεως στον άνθρωπο με ψωρίαση.

Η συνηθέστερη συμπεριφορά του είναι να αποφεύγει χώρους όπου απαιτείται έκθεση σώματος προκειμένου να μη γίνει δέκτης αρνητικών σχολίων ή και απόρριψης. Γυμναστήρια, κολυμβητήρια, παραλίες κ.α. είναι κάποιοι από τους χώρους αυτούς. Ο τομέας της εστίασης είναι επίσης ένας “δύσκολος” χώρος καθώς μια ορατή δερματική βλάβη δημιουργεί αρνητικά σχόλια και απόρριψη σε μη επαρκώς ενημερωμένους ανθρώπους.

Όλες αυτές οι αρνητικές και απορριπτικές συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα, για τον άνθρωπο με ψωρίαση, να κλείνεται στον εαυτόν του, να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές και εν τέλει να οδηγείται στην απομόνωση. Όλο αυτό, ωστόσο, του προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό βάρος που πυροδοτεί έξαρση της νόσου, ουσιαστικά τον οδηγεί σε έναν “φαύλο κύκλο” που του υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Ας «σπάσουμε» τον κύκλο της «αυτοαπομόνωσης» που προκαλεί η ψωρίαση

Στο Καλυψώ, τον σύλλογο που συσπειρώνει τους ανθρώπους με ψωρίαση στην Ελλάδα, αυτόν ακριβώς τον φαύλο κύκλο επιδιώκουμε να σπάσουμε. Η δωρεάν προσφερόμενη ψυχολογική υποστήριξη, μέσω ατομικών και ομαδικών συνεδριών και οι δράσεις της Λέσχης Φιλίας όπου οι άνθρωποι με ψωρίαση μπορούν να συμμετέχουν με τον/την σύντροφό τους ή την παρέα τους, ανεξαρτήτως αν αυτοί έχουν ψωρίαση, δρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την άλλη μεριά, η θεραπευτική φαρέτρα των δερματολόγων πλέον, είναι γεμάτη με νεότερες θεραπείες και αποτελεσματικά φάρμακα που επιτρέπουν στον άνθρωπο με ψωρίαση να έχει δέρμα χωρίς ψωριασικές βλάβες για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με το παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη ορατών βλαβών βελτιώνει την ψυχολογία του ασθενούς.

Ωστόσο, με δεδομένο πως οριστική ίαση δεν υπάρχει, η ψυχολογία του ανθρώπου με ψωρίαση ακολουθεί κι αυτή τις εξάρσεις της νόσου. Κι αν η επιστήμη προσφέρει ένα μεγάλο μέρος στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση, ένα άλλο εξίσου σημαντικό μέρος προσφέρει η κοινωνικοποίηση των ασθενών που έρχεται μέσα από την ψυχολογική υποστήριξη και μέσω της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους με ψωρίαση.

Ο συνδυασμός των προηγούμενων, θεραπευτικής προσέγγισης και ψυχολογικής βελτίωσης, θα οδηγήσει εν τέλει, τον άνθρωπο με ψωρίαση στην αποδοχή της νόσου, θα τον βγάλει από την απομόνωση και θα του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα του καταδείξει πως η ψωρίαση είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής του, όχι ολόκληρη η ζωή του, και θα πρέπει λοιπόν να της δώσει μόνο το κομμάτι που της αναλογεί μη επιτρέποντας να του “φρενάρει” τη ζωή ».

Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση “Καλυψώ”: Τηλ. επικοινωνίας 210.7212002.

Share.
Exit mobile version