Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ο αυτισμός αποτελεί μια δια βίου διαταραχή και οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι κυρίως συμπεριφορικές, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου αλλά και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του.
Την τελευταία δεκαετία, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ρομποτικής κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα και στο πεδίο της εκπαίδευσης των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η Μαρία Στρίκου, Πληροφορικός -Παιδαγωγός , Πτυχ. Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εξηγεί στο DailyPharmaNews για ποιους λόγους η Ρομποτική αποτελεί ένα καινοτόμο διδακτικό εργαλείο για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
«Η ρομποτική μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο στην εκπαίδευση και στην ενδυνάμωση παιδιών στο φάσμα του αυτισμού. Μέσα από τη διαδικασία του σχεδιασμού, της κατασκευής και του προγραμματισμού ρομπότ, τα παιδιά αποκτούν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους και να ενισχύσουν βασικές δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η οργάνωση, η συγκέντρωση και η επιμονή.
Η συνεργασία σε ομάδες ρομποτικής καλλιεργεί την αλληλεπίδραση, την ανάληψη ρόλων και την αποδοχή της διαφορετικότητας, σε ένα περιβάλλον που στηρίζει τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Η δημιουργικότητα εκφράζεται έμπρακτα, καθώς το παιδί βλέπει τις ιδέες του να «ζωντανεύουν» μέσα από τις ρομποτικές κατασκευές.
Γιατί να ασχοληθεί το παιδί σας με τη ρομποτική
• Για να μάθει να είναι δημιουργικό: Η ρομποτική ενθαρρύνει τη φαντασία των παιδιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό. Δεν υπάρχουν όρια στις ιδέες τους: από το να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που περπατάει, μέχρι να προγραμματίσουν ένα μηχανισμό που λύνει καθημερινά προβλήματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά μαθαίνουν ότι η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο έμπνευση αλλά και πράξη.
• Για να μάθει να δοκιμάζει και να πειραματίζεται: Η ρομποτική διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του πειραματισμού, αφού μέσα από δοκιμές και τις αλλαγές, κατανοούν ότι κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μάθηση. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τη διαδικασία του «δοκιμάζω – αποτυγχάνω – βελτιώνω – ξαναδοκιμάζω» και αποκτούν υπομονή και επιμονή. Επίσης, καλλιεργούν την ικανότητα να βρίσκουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.
• Για να μάθει να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά: Όταν το ρομπότ δεν λειτουργεί όπως το σχεδίασαν ή το πρόγραμμα δεν εκτελείται σωστά, τα παιδιά μαθαίνουν να εντοπίζουν τι πήγε στραβά, να αναλύουν τα δεδομένα και να βελτιώνουν τη δουλειά τους. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τη λογική σκέψη και την ψυχραιμία τους, ενώ τους διδάσκει ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά μέρος της διαδρομής προς την επιτυχία.
Επιπλέον, τα παιδιά αναπτύσσουν κι άλλες πολύτιμες δεξιότητες, όπως:
• Ομαδικότητα και συνεργασία: Τα παιδιά συνεργάζονται, ανταλλάσσουν ιδέες και μαθαίνουν να ακούν και να σέβονται τις απόψεις των άλλων.
• Κριτική σκέψη: Τα παιδιά μαθαίνουν να αξιολογούν επιλογές, να λύνουν προβλήματα και να παίρνουν αποφάσεις με στρατηγικό τρόπο.
• Τεχνολογικό αλφαβητισμό: Τα παιδιά αποκτούν μια πρώτη επαφή με τεχνολογίες που θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος τους.
Με απλά λόγια, η ρομποτική δεν είναι μόνο ένα μάθημα. Είναι μια εμπειρία που δίνει στα παιδιά εργαλεία για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής και να γίνονται καλύτερα: δημιουργικά, δυναμικά και ανθεκτικά».
• H Μαρία Στρίκου είναι Ιδρύτρια του Προγράμματος RoboAutism, ένα βιωματικό Εργαστήρι Ρομποτικής, σχεδιασμένο για παιδιά 6 ετών και άνω. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που φέρνει τη ρομποτική κοντά σε παιδιά και εφήβους στο φάσμα του αυτισμού, όχι ως παθητικούς δέκτες τεχνολογίας, αλλά ως ενεργούς δημιουργούς.
Μέσα από εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά σχεδιάζουν, συναρμολογούν και προγραμματίζουν ρομπότ, αποκτώντας δεξιότητες που δεν περιορίζονται μόνο στο τεχνικό κομμάτι, αλλά επεκτείνονται και στο κοινωνικό και συναισθηματικό τους πεδίο. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανά ηλικία και θεματική ενότητα, ενθαρρύνοντας τη φυσική περιέργεια και την αγάπη για την τεχνολογία.