Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Yale ανέπτυξαν μια νέα διαγνωστική προσέγγιση που προσφέρει ασφαλή στοιχεία για το αν ένα παιδί πάσχει από ΔΕΠΥ, μια διαταραχή που παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή λανθασμένα διαγνωσμένη.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 7 ετών.

Η αναγνώριση της διαταραχής συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη των παιδιών στο σχολείο, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 20 παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν ΔΕΠΥ.

Η ΔΕΠΥ παραμένει σε πολλές περιπτώσεις παραμένει αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη καθώς τα χαρακτηριστικά της συμπτώματα δηλ. η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται πολύ κοινά στην παιδική ηλικία και αποδίδονται συνήθως στον ζωηρό χαρακτήρα του παιδιού.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Yale μέσα από μελέτη που διενέργησε σε περίπου 8.000 παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών, εντόπισε σημαντικές διαφορές στον εγκέφαλο παιδιών με ΔΕΠΥ και παιδιών χωρίς τη διαταραχή. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (MRI) και στατιστική ανάλυση του όγκου του εγκεφάλου, της επιφάνειας, της ακεραιότητας της λευκής ουσίας και της λειτουργικής συνδεσιμότητας.

Από τα 8.000 παιδιά τα 1.798 είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Στον εγκέφαλο των παιδιών αυτών οι ερευνητές παρατήρησαν ανώμαλη συνδεσιμότητα σε νευρώνες που εμπλέκονται στη μνήμη και την ακουστική επεξεργασία, λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό και αλλοιώσεις ιδιαίτερα στο μετωπιαίο λοβό και στη λευκή ουσία. Ο μετωπιαίος λοβός είναι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της παρορμητικότητας και της προσοχής ή της έλλειψής του, που αποτελούν δύο από τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Huang Lin, « τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά δεν διαγιγνώσκονται ή διαγιγνώσκονται λανθασμένα επειδή η αξιολόγηση είναι υποκειμενική. Τα ευρήματα αποκάλυψαν αλλαγές σχεδόν σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που ερευνήσαμε και ιδιαίτερα στον μετωπιαίο λοβό. Η μελέτη μας είναι σημαντική γιατί υπογραμμίζει ότι η ΔΕΠΥ είναι μια νευρολογική διαταραχή με νευροδομικές και λειτουργικές εκδηλώσεις στον εγκέφαλο και όχι απλώς ένα σύνδρομο εξωτερικευμένης συμπεριφοράς».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για την έγκαιρη διάγνωσης και τον κατάλληλο σχεδιασμό θεραπείας και παρακολούθησης των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακτινολογικής Εταιρείας.

Share.
Exit mobile version