Τα τελευταία χρόνια, η «επανάσταση» που έφεραν στον τομέα της απώλειας βάρους και της ρύθμισης του μεταβολισμού τα νέα ενέσιμα φάρμακα, που αναπτύσσονται συνεχώς, άλλαξαν το τοπίο στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και της παχυσαρκίας. Συνεχίζουν, ωστόσο να μας εκπλήσσουν τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής με τα πρόσθετα οφέλη τους για την υγεία, όπως η θαυματουργή ρετατρουτίδη, ένας τριπλός αγωνιστής υποδοχέων του γλυκοζοεξαρτώμενου ινσουλινοτρόπου πολυπεπτιδίου (GIP), του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP 1) και του γλυκογόνου.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Είναι ήδη γνωστό πωςη ρετατρουτίδη(retatrutide) της Eli Lilly είναι η πιο αποτελεσματική, μέχρι στιγμής, υπό ανάπτυξη θεραπεία, στην κατηγορία των ενέσιμων φαρμάκων που στοχεύουν τους υποδοχείς GLP-1 και GIP για τη μείωση του σωματικού βάρους επειδή μπορεί να προκαλέσει το 24% της απώλειας βάρους σε μόλις 1 έτος.

Το πειραματικό ενέσιμο φάρμακο επόμενης γενιάς για την απώλεια βάρους, με δραστική τη ρετατρουτίδη μιμείται τρεις ορμόνες αντί για μόνο μία ή δύο ανάλογων φαρμάκων της κατηγορίας αυτής και συνεχίζει να δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της εταιρείας.

Τα νεότερα για τα οφέλη της ρετατρουτίδης

Ερευνητές ανέφεραν στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας ότι η ρετατρουτίδη μείωσε σημαντικά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα των ασθενών και τους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε μια δοκιμή μεσαίου σταδίου.

Στις 48 εβδομάδες, για παράδειγμα, η ρετατρουτίδη είχε μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων έως και 40,6% και μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται apoC-III που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και τη φλεγμονή κατά 38%.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει, νωρίτερα ότι στην ίδια δοκιμή, πως οι ασθενείς που έκαναν ενέσεις ρετατρουτίδης στην υψηλότερη δόση είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 24% του σωματικού τους βάρους (σε σημαντικό ποσοστό γυναικών επιτεύχθηκε έως και 29% απώλεια βάρους!), υπερβαίνοντας τα αποτελέσματα ανάλογων δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους σε κλινικές δοκιμές.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς στη δοκιμή είχαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στο λιπώδες ήπαρ.

Σημείο υπεροχής της ρετατρουτίδης συγκριτικά με άλλα ενέσιμα απώλειας βάρους

·    Η τιρζεπατίδη, το δραστικό συστατικό των Mounjaro και Zepbound της Eli Lilly, και η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό των Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk, μιμούνται όπως και η ρετατρουτίδη τις επιδράσεις μείωσης της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνη ή πεπτίδιο GLP1 -1.

·   Η τιρζεπατίδη και η ρετατρουτίδη μιμούνται επίσης μια δεύτερη ορμόνη που ονομάζεται ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο που εξαρτάται από τη γλυκόζη (GIP) για τη μείωση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα.

·   Η ρετατρουτίδη μιμείται -επιπλέον των άλλων- μια τρίτη ορμόνη, τη γλυκαγόνη, προάγοντας τη διάσπαση του λίπους για κατανάλωση ενέργειας και αποτρέποντας τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επί του παρόντος, η εταιρεία δοκιμάζει τη ρετατρουτίδη σε μελέτες τελευταίου σταδίου.

Exit mobile version