Όσο ανεπαίσθητο και αν είναι το μέτρημα τους σακχάρου του αίματος με τις ταινίες, τα πολλά -έστω και μικρά- καθημερινά τρυπήματα, ερεθίζουν τα δάχτυλα των ατόμων που πάσχουν και ειδικά σε κάποιες ευαίσθητες ηλικίες καθιστούν και δύσκολη τη συμμόρφωση του ασθενούς.

Ένα πραγματικά επαναστατικό σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία Flash αναμένεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι για να αναβαθμίσει θεαματικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που παρακολουθούν σε τακτική βάση το σάκχαρό τους, καθώς απαλλάσσει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία του τρυπήματος στα δάκτυλα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία που σταδιακά αναμένεται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή μέτρηση σακχάρου αίματος.

FreeStyle Libre: Αναίμακτο και ανώδυνο μέτρημα σακχάρου

Ο ασθενής εφαρμόζει έναν αισθητήρα, που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα-νύχτα, στο πίσω μέρος του άνω βραχίονά του και τον σαρώνει με μια μικρή συσκευή ανάγνωσης, αναίμακτα και ανώδυνα. Η σάρωση, που διαρκεί 1 δευτερόλεπτο, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και εμφανίζει μια ακριβή μέτρηση της τρέχουσας ένδειξης γλυκόζης, ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών, αλλά και την κατεύθυνση και τον ρυθμό μεταβολή της γλυκόζης τα τελευταία 15 λεπτά. Για τη χρήση του προϊόντος δεν απαιτείται βαθμονόμηση με τρύπημα στα δάκτυλα.

Η συσκευή μέτρησης σαρώνει ακόμα και πάνω από τα ρούχα!

Επιπλέον, η διαδικασία ελέγχου του σακχάρου είναι πολύ διακριτική, καθώς ο αισθητήρας έχει πολύ μικρό μέγεθος (περίπου όσο ένα κέρμα των 2 ευρώ) και η συσκευή μέτρησης σαρώνει ακόμα και πάνω από τα ρούχα.

Συνολικά, το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre προσφέρει τόσο στον ασθενή, όσο και στον επαγγελματία υγείας μια ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ γλυκόζης και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και κατά επέκταση στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη.

Παιδιά, έφηβοι και ηλικιωμένοι οι ασθενείς που δύσκολα συμμορφώνονται

Μιλώντας στο dailypharmanews, ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Δρ Ιωάννης Ντούπης, μας τόνισε ότι οι διευκολύνσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι πολλές και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Κυρίως όμως, στάθηκε στα μικρά παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και είναι ινσουλινοεξαρτώμενα και τους ηλικιωμένους ινσουλινοθεραπευόμενους που εκτός του διαβήτη παρουσιάζουν και συννοσηρότητες. «Είναι μεγάλη διευκόλυνση για τους μικρούς ασθενείς και τους εφήβους. Δεν είναι μόνο ότι καταργεί το τρύπημα των δακτύλων κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα παιδιά βρίσκονται πολλές ώρες στο χώρο του σχολείου, στο γυμναστήριο, στο φροντιστήριο και δεν τους είναι ευχάριστο να πρέπει να απομονώνονται συχνά για τις απαιτήσεις των μετρήσεων. Βοηθά και τους γονείς να έχουν μία καλύτερη εικόνα της τάσης του σακχάρου κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν το παιδί κοιμάται, καθώς αφενός δεν το ξυπνούν για να μετρήσουν το σάκχαρο -απλώς το σκανάρουν- και γνωρίζουν και την τάση μεταβολής της γλυκόζης. Είναι μεγάλης σημασίας να χαρίζεις τον ύπνο και να αφαιρείς το άγχος ενός υπογλυκαιμικού επεισοδίου του παιδιού από τους γονείς!». «Αυτές ακριβώς οι δυνατότητες παρέχουν επίσης, σιγουριά και καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία και στα ηλικιωμένα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα που ζουν μόνα τους: Μπορούν εύκολα να δουν την τάση της γλυκόζης και να πέσουν για το βραδινό τους ύπνο γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν ώστε να μην κινδυνεύουν από υπογλυκαιμικό επεισόδιο».

Ο Dr. Ramzi Azan, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας, του Πανεπιστήμιου Leeds της Μ. Βρετανίας, αναφέρθηκε στη θεαματική αυτή αλλαγή στη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στην πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ανάγκες των ασθενών και οι σύγχρονες θεραπευτικές προκλήσεις», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Με τον τρόπο μέτρησης γλυκόζης που χρησιμοποιούμε σήμερα, συνιστούμε στους ασθενείς 4-8 μετρήσεις κάθε μέρα για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές αλλαγές στην ινσουλινο-θεραπεία. Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία Flash προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στους ασθενείς, γιατί πραγματοποιεί 96 ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης την ημέρα, κάθε ημέρα. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της γλυκόζης.

Επιπλέον, απεικονίζει τα δεδομένα των μετρήσεων με τρόπο που είναι εύκολο να ερμηνεύσουν τόσο ο ασθενής, όσο και ο επαγγελματίας υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ γλυκόζης και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία. Με τόσα σημαντικά πλεονεκτήματα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή στην παρακολούθηση της γλυκόζης, για ένα λαμπρό μέλλον στην παρακολούθηση του διαβήτη».

Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης Freestyle Libre με τεχνολογία Flash αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το καλοκαίρι από την Abbott Diabetes Care. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν συνδεθείτε με την ιστοσελίδα FreeStyleLibre.gr.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις του Ramzi Azan εδώ: (https://we.tl/dhvGxu1uok)

Share.
Exit mobile version