Σύμφωνα με μια έκθεση στο Advanced Science, ερευνητές στην Κίνα δοκιμάζουν ένα πειραματικό 3D-εκτυπωμένο εμφύτευμα μαστού που μπορεί να ανιχνεύσει και να στοχεύσει την υποτροπή του καρκίνου του μαστού.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το εμφύτευμα περιέχει ένα πήκτωμα (τζελ) που κατασκευάζεται με τη σύνδεση χημικών ουσιών που ανταποκρίνονται στην παρουσία ορισμένων μορίων που περιέχουν οξυγόνο και είναι ενδεικτικά της δραστηριότητας του όγκου.

Σε εργαστηριακά πειράματα, όταν εντοπίστηκαν τέτοιες «δραστικές μορφές οξυγόνου» (Reactive Oxygen Species, ROS – που βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA), τα εμφυτεύματα απελευθέρωσαν το RSL3, ένα μικρό μόριο που προκαλεί προγραμματισμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Σε πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές αφαίρεσαν όγκους καρκίνου του μαστού, αλλά άφησαν πίσω τους μια μικρή ποσότητα καρκινικών κυττάρων.

Παρατήρησαν «ισχυρά και μακροπρόθεσμα αντικαρκινικά αποτελέσματα» σε ποντίκια που εμφυτεύτηκαν με τις πειραματικές προθέσεις, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε μια ομάδα ελέγχου.

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μια βελτιωμένη έκδοση του εμφυτεύματος με ένα τζελ που να περιέχει επίσης ένα φάρμακο χημειοθεραπείας ή ανοσοθεραπείας και να καθορίσουν εάν το τζελ μπορεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του στα εμφυτεύματα στήθους για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα εμφυτεύματα απέχουν πολύ από το στάδιο δοκιμής σε ανθρώπους. Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι επειδή το μέγεθος και το σχήμα του τρισδιάστατου εκτυπωμένου εμφυτεύματος μπορεί να εξατομικευτεί, θα ήταν επίσης κατάλληλο για ασθενείς που υποβάλλονται σε μερική μαστεκτομή. 

Share.
Exit mobile version