Η κρίση πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή η οποία εκδηλώνεται ως ένα ξαφνικό αίσθημα έντονου άγχους, φόβου και δυσφορίας χωρίς προφανή λόγο που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και κατά τον ύπνο. Αν και έχει μικρή διάρκεια, τα έντονα συμπτώματα που εμφανίζονται αιφνίδια προκαλούν τρόμο στο άτομο που τα βιώνει. Όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε κάνουμε λόγο για διαταραχή πανικού.

Συμπτώματα

  • Ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών
  • Αίσθημα ζάλης, αδυναμία, τάση για λιποθυμία
  • Μουδιάσματα στα άκρα
  • Εφίδρωση ή κρυάδες
  • Θωρακικό άλγος
  • Αίσθημα δύσπνοιας-πνιγμού
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου
  • Έντονο αίσθημα επικείμενης καταστροφής ή κινδύνου
  • Φόβος θανάτου ή τρέλας
  • Ταχυκαρδία
  • Λαχάνιασμα
  • Ναυτία ή κοιλιακές ενοχλήσεις

Αιτίες

Τα ακριβή αίτια της διαταραχής πανικού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων. Μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή ορμονών του στρες, όπως είναι η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, που θέτουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση συναγερμού.

Διάγνωση

Η διάγνωση απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση καθώς η διαταραχή συχνά συνυπάρχει με άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία, η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πολύ συχνά η διαταραχή πανικού συνυπάρχει με την κατάθλιψη. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της διαταραχής πανικού διότι εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρει στο άτομο κατάθλιψη, σημαντικό περιορισμό της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, κατάχρηση ουσιών αλλά ακόμη και κίνδυνο αυτοκτονίας.
Τι να κάνετε στην πρώτη κρίση πανικού
Την πρώτη φορά που κάποιος παθαίνει κρίση πανικού τρομάζει τόσο πολύ που πηγαίνει αμέσως στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Εκεί, συνήθως οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάτι ανησυχητικό και ο γιατρός σας αναφέρει για πρώτη φορά ότι πιθανότατα βιώσατε μια κρίση πανικού.
Την επόμενη φορά που θα βιώσετε μια κρίση πανικού διατηρήστε της ψυχραιμία σας και θυμηθείτε:
Να πάρετε αργές, βαθιές ανάσες. Εισπνεύστε, κρατείστε λίγο τον αέρα και εκπνεύστε αργά. Επαναλάβετε μέχρι να αποκατασταθεί η αναπνοή σας.
Όταν επανακτήσετε τον έλεγχο της αναπνοής σας, εστιάστε την προσοχή σας σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο στο περιβάλλον σας. Στη συνέχεια προσπαθήστε να το περιγράψετε λεπτομερώς στον εαυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει τη σκέψη σας να φύγει από αυτό που την τρομάζει και θα σας επαναφέρει στην πραγματικότητα.
Εάν έχετε ξαναβιώσει στο παρελθόν μια κρίση πανικού, αναγνωρίστε τα συμπτώματα και αποδεχτείτε αυτό που βιώνετε.

Θεραπεία

Η διαταραχή πανικού είναι θεραπεύσιμη αρκεί το άτομο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι ο περιορισμός των κρίσεων πανικού και η ελάττωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Η συνήθης θεραπεία της διαταραχής πανικού είναι η ψυχοθεραπεία ( Γνωσιακή – Συμπεριφορική) σε συνδιασμό με τη φαρμακοθεραπεία ( αγχολυτικά-αντικαταθλιπτικά) .

Share.
Exit mobile version