Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχή πανικού διατρέχουν σχεδόν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία, αξιολόγησαν 12 μελέτες, οι οποίες περιελάμβαναν περισσότερα από 1.000.000 άτομα και περίπου 58.000 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαταραχή πανικού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μέχρι και 47 % και τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 36%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Gary Wittert, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας ενώ αυτή η μελέτη διαπίστωσε μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ της διαταραχής πανικού και της στεφανιαίας νόσου, οι μηχανισμοί που την προκαλούν παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

«Η σχέση μεταξύ διαταραχών πανικού και καρδιακών παθήσεων παραμένει αμφιλεγόμενη, εν μέρει, λόγω των αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων, όπως πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς και λαχάνιασμα», εξηγεί ο καθηγητής Wittert και συμπληρώνει: «Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο σε μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού να υποδηλώνουν αδιάγνωστη καρδιακή πάθηση».

Σύμφωνα με τον καθηγητή John Beltrame, καρδιολόγο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού και άγχος θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία της καρδιάς τους.

«Τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι αυτοί οι ασθενείς να αναζητούν ιατρική βοήθεια για τα συμπτώματα του πόνου στο στήθος τους και όχι απλώς να τα αποδίδουν στις κρίσεις πανικού. Η έγκαιρη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, μπορεί να σώσει ζωές», επισημαίνει ο καθηγητής Beltrame.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Medicine.

Tip. Αν πάσχετε από διαταραχή πανικού, επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας πάθησης της καρδιάς. Μετά θα γνωρίζετε ότι ο πόνος στο στήθος σας οφείλεται στην κρίση πανικού και θα είστε σε θέση να διαχιρίζεστε την κατάσταση πολύ καλύτερα. Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ή δεν είστε ασφαλισμένοι, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο, εντελώς δωρεάν, μέσω της γραμμής 1535.

Share.
Exit mobile version