Τέσσερις μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας ότι η συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ έχει γίνει κουραστική, ο Άδωνις Γεωργιάδης καλείται εκ νέου να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί κατάρρευσης των δομών υγείας, εξάντληση του προσωπικού, ιδιωτικοποίησης της Υγείας κ.ο.κ.

Για πρώτη φορά μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα εσωκομματικών αναταράξεων, οι 35 βουλευτές από όλες τις συνιστώσες μαζί με τον Νίκο Παππά αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, υπέγραψαν ένα κείμενο Επίκαιρης Επερώτησης 16 σελίδων (!) προς τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας να προχωρά και σε δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής.

«Η Ν.Δ. μεθοδεύει  την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Και ο ελληνικός λαός πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για υπηρεσίες Υγείας. Αφήνουν τις δομές να καταρρεύσουν, εξαντλούν και μειώνουν το προσωπικό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Καταθέτουμε Επίκαιρη Επερώτηση για τα ζητήματα Υγείας. Ας έρθουν στη Βουλή να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς.

Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις οι οποίες συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια. Παράλληλα προβλέπει ότι εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500 άτομα.

Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., ενώ οι δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο  5.5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι  2 μονάδες πάνω.

Ενώ ο μέσος όρος ΜΕΘ στην Ε.Ε. είναι 12 κλίνες για 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί: έως τον Ιούλιο του 2019 είχαν λειτουργούσαν 237 ΤΟΜΥ και 5 χρόνια μετά έχουν προστεθεί μόνο 10 νέες ΤΟΜΥ.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της (17% στην Ελλάδα – μόλις 3,3% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.)

Στην 16σελιδη επίκαιρη Επερώτηση που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστηρίζουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου, που εξασφαλίζει τη βελτίωση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της πληθυσμιακής υγείας, βρίσκεται με τη σημερινή κυβέρνηση σε κατάρρευση και περαιτέρω απαξίωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που σκοπό έχει να ιδιωτικοποιήσει όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά οδηγώντας, με μαθηματική ακρίβεια, σε αύξηση της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, και σε υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν την πολιτική ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας που άσκησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη δωρεάν πρόσβαση 2.500.000 ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ και στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τη διαγραφή των χρεών τους, ύψους 28.000.000 ευρώ. Αναφέρονται, επιπλέον, στην κατάργηση του 5ευρου για είσοδο στα νοσοκομεία, την έξοδο των εργολάβων από τις δομές υγείας, την ίδρυση 247 ΤΟΜΥ, τη στήριξη του προσωπικού, καθώς και τη μείωση των χρεών.

Όπως αναφέρεται: «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EUROSTAT, η Ελλάδα καταγράφει άλλη μια αρνητική πρωτιά, ούσα η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της, που αγγίζει το 17%. Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2024 αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και σε αυτό συνέβαλε και η κατά 3,6% αύξηση στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη».

Αναφορά γίνεται και στην έλλειψη φαρμάκων, αλλά και στο clawback και υποχρεωτικό rebate για τον εργαστηριακό κλάδο, που έχουν οδηγήσει στο  κλείσιμο πολλών μικρών και μεσαίων μικροβιολογικών εργαστηρίων. Επιπλέον, σημειώνεται η ιδιωτικοποίηση της Υγείας με την κατάργηση της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, τη θέσπιση των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, την είσοδο των εργολάβων, την αύξηση του κόστους για τους πολίτες, τον αποκλεισμό των ευάλωτων πολιτών.

Τέλος, οι Βουλευτές σημειώνουν τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και τη συνεχιζόμενη μείωση δαπανών, που ανέρχονται μόλις στο  5.5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.

Την Επίκαιρη Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Πολάκης Παύλος, Πούλου Γιώτα, Δούρου Ρένα, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παππάς Πέτρος, Θρασκιά Ράνια, Παππάς Νίκος, Τζάκρη Θεοδώρα Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βέττα Καλλιόπη, Γαβρήλος Γιώργος, Γεροβασίλη Όλγα, Γιαννούλης Χρήστος, Ζαμπάρας Μίλτος, Καλαματιανός Διονύσιος, Καραμέρος Γιώργος, Κασιμάτη Νίνα, Κεδίκογλου Συμεών, Κόκκαλης Βασίλης, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παπαηλιού Γιώργος, Σαρακιώτης Γιάννης, Τσίπρας Αλέξης, Τσαπανίδου Πόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γιώργος.

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή.

Share.
Exit mobile version