Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Δεν είναι μία καινούρια συζήτηση. Την πρωτοξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη νομοθέτησε η κυβέρνηση Σημίτη, την ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τη νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα εμείς την υλοποιούμε.

Βέβαια, για να μην δρέπω δάφνες που δεν μας αξίζουν, είναι κάτι που γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, σε όλα τα εθνικά συστήματα, δεν είναι καμιά φοβερά πρωτότυπη ιδέα. Το ότι δε γινόταν στην Ελλάδα είναι, θα λέγαμε, μια ανάποδη πρωτοτυπία. Είναι ντροπή για τη χώρα μας να περιμένει ένας άνθρωπος να χειρουργηθεί δύο και τρία χρόνια, ενώ τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν μόνο τη μισή μέρα.

Μετά από 32 χρόνια, τα απογευματινά χειρουργεία είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε με τα απογευματινά χειρουργεία έχει διπλό στόχο. Από τη μία δίνουμε στους Έλληνες ασθενείς την επιλογή να χειρουργηθούν νωρίτερα με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έδιναν σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο και από την άλλη προσπαθούμε να καταστήσουμε το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ και του παραϊατρικού προσωπικού, πιο ελκυστικό. Δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνεις λοιπόν ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ.

Η προσπάθεια που κάνουμε στο Υπουργείο Υγείας αφορά συνολικά τον πλήρη εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα κομμάτι, ένας κρίκος θα λέγαμε αυτής της μεταρρύθμισης, όχι όλη η μεταρρύθμιση. Προφανώς και θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Προφανώς πάλι, δεν σημαίνει ότι όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε ή που θα κάνουμε είναι πετυχημένες. Οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εμείς από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε αυτή και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις από κοντά και θα είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε και να διορθώσουμε οτιδήποτε τυχόν χρειαστεί. Απώτερος σκοπός μας είναι να αλλάξουμε εντελώς τη σημερινή εικόνα του ΕΣΥ και να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας πιο φιλικό προς τον ασθενή.

Νιώθω μεγάλη ευτυχία που κάποιοι συμπολίτες μας ήδη βρήκαν λύση στο πρόβλημά τους λόγω των μεγάλων αναμονών. Και νομίζω ότι εάν δώσουμε λίγο χρόνο στην μεταρρύθμιση καλόπιστα και χωρίς τις συνήθεις συγκρούσεις, που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά δουλέψουμε για να πετύχουν, θα έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφόδια για να συνεχίσει πολλές δεκαετίες ακόμα να είναι ισχυρό.

Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες εβδομάδες όταν πλέον το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά και όταν θα ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με την προσφορά των πολλών χιλιάδων δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, η κοινωνία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση υπέρ του ΕΣΥ, αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών.

Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα κουραστούμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορούμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ το αγαπάμε, το σεβόμαστε, το εμπιστευόμαστε. Και όλες οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί άξια και τα επόμενα χρόνια.

Share.
Exit mobile version