Από σήμερα σημαντική βελτίωση στην κάλυψη σοβαρών εγκεφαλικών 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρεί η Αριστοτέλους στο νέο εφημεριακό πρόγραμμα των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα εφαρμογής του, ξεκινώντας από το πιο εμφανές πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όσον αφορά την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών.

Έτσι από σήμερα το Αρεταίειο-Αιγινήτειο από την ομάδα Α (Γεννηματάς, Σωτηρία, Αλεξάνδρα, Τζάνειο) πηγαίνει στην ομάδα Δ ( ΚΑΤ, Λαϊκό, Ελπίς, Θριάσιο, Σεισμανόγλειο), στην οποία με τον προηγούμενο σχηματισμό δεν υπήρχε οργανωμένη κάλυψη για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών που χρήζουν θρομβεκτομής (σ.σ. βαριά εγκεφαλικά που αφορούν ένα 20% των συνολικών). Για τους καλά γνωρίζοντες θεωρείται κίνηση ματ καθότι πλέον τα νοσοκομεία που εκτελούν θρομβεκτομές μοιράζονται  σε όλες τις ομάδες εφημέρευσης κι έτσι βελτιώνεται σημαντικά η κάλυψη θεραπείας.

Πηγές του υπουργείου υγείας αναφέρουν στο DailyPharmaNews ότι με το νέο σύστημα εφημέρευσης  κάποια μεγάλα νοσοκομεία έχουν βοηθηθεί σημαντικά και παρατηρείται αποσυμφόρηση σε συγκεκριμένους τομείς όπως πχ στο «Αττικόν» που ανήκει στην ομάδα Β (Ευαγγελισμός, Κωσταντοπούλειο, Ασκληπιείο) στα παθολογικά περιστατικά, καθώς σημειώνεται γρηγορότερη εξυπηρέτηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και το «Κρατικό» της Νίκαιας (Ομάδα Γ  Ιπποκράτειο, Ερυθρός) παρουσιάζει σημαντική αποσυμφόρηση στα πνευμονολογικά, αλλά και στα παθολογικά περιστατικά. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου στις τελευταίες δύο εφημερίες όχι μόνο εξαφανίστηκαν τα ράντζα, αλλά  υπήρχαν και κενά κρεβάτια. Τα ράντζα φαίνεται να βαίνουν μειούμενα και σε άλλα νοσοκομεία σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.  

Κομβικός ο ρόλος του ΕΚΑΒ – Στο πρόγραμμα να μπουν και 8 Κέντρα Υγείας

Η όλη διαχείριση, για την οποία έχει πάρει  καινούργιες οδηγίες και το ΕΚΑΒ που παίζει κομβικό ρόλο στο επιχειρησιακό κομμάτι, φαντάζει ένα δύσκολο παζλ που καλούνται να λύσουν οι άνθρωποι της Αριστοτέλους. Ωστόσο για να υπάρξει μία συνολική εικόνα των επιπτώσεων από τις αλλαγές, χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας επεξεργασίας των στοιχείων και δεν γίνεται στην παρούσα φάση να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τη στιγμή  που το νέο πρόγραμμα εφαρμόζεται μόλις δύο εβδομάδες. Το σύστημα είναι υπό στενή παρακολούθηση από τους ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας, oι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες διορθωτικές κινήσεις, όπου χρειαστεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προγραμματισμός να μπουν και 8 Κέντρα Υγείας στο σύστημα εφημεριών, για τα πιο ελαφρά περιστατικά. Και η αλήθεια είναι ότι ούτως η άλλως αυτά τα περιστατικά θα έπρεπε να απευθύνονται στην ΠΦΥ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ, μόνο ένα 40% χρήζει επείγουσας φροντίδας. Στόχος σε κάθε περίπτωση όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός Υγείας, είναι η μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ των εφημεριών και κατά συνέπεια η μείωση στην ταλαιπωρία του πολίτη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως σε πρώτη φάση έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις για το νέο εφημεριακό  καθεστώς, κάνοντας λόγο για προβληματική αναδιάταξη που δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα προσθέσει. Επίσης υποστηρίζουν ότι  τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε μία κατάσταση συνεχούς εφημέρευσης με τους εργαζόμενους στο κόκκινο και τα ράντζα να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους. Μένει να φανεί στην πράξη τι από όλα θα ισχύσει μετά όμως και τις διορθωτικές κινήσεις στις οποίες όπως φαίνεται είναι θετική να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Share.
Exit mobile version