Χ. Ροϊλός: Χρειάζονται επιπλέον νομοθετικές παρεμβάσεις και θεσμοθέτηση αποζημίωσης για τους γιατρούς του δικτύου 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε σημείο 24ωρης τηλεφημερίας, να υπάρχουν δηλαδή ένα ή δύο Νοσοκομεία, που θα καλύπτουν όλους τους σταθμούς τηλεϊατρικής στη χώρα. Και αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των διακομιδών, δηλώνει στο DailyPharmaNews, o διοικητής της 2ης Υπε Χρήστος Ροϊλός, επισημαίνοντας ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις:

«1. Χρειάζονται κάποιες επιπλέον νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν νομική κάλυψη τόσο για το γιατρό σύμβουλο που προσφέρει τις υπηρεσίες του από μακριά, όσο και για τον γιατρό που είναι με τον άρρωστο, σε κάποιο περιφερειακό ιατρείο πχ. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το υπουργείο Υγείας ήδη δρομολογεί και έχει εν μέρει διασφαλιστεί, αλλά όχι ακόμη απολύτως. Η δεύτερη προϋπόθεση για να φτάσουμε στο στόχο της 24ωρης τηλεφημερίας, είναι να πληρώνονται έξτρα οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τηλεϊατρικής. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται στον ελεύθερο χρόνο τους εθελοντικά, όπως γίνεται σήμερα. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας τρόπος, έτσι ώστε αυτοί οι γιατροί να αποζημιώνονται. Άρα πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικαστικές ρυθμίσεις, προκειμένου να θωρακιστεί το σύστημα και να υπάρχει κίνητρο για περισσότερους γιατρούς, συμβούλους στα Νοσοκομεία».   

Έχουν τριπλασιαστεί τακτικά ραντεβού σε συγκεκριμένες ειδικότητες

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, συνεχίζει ο κ. Ροϊλός, έχουν τριπλασιαστεί τα τακτικά ραντεβού τηλεϊατρικής σε περιφερειακά ιατρεία μέσω νοσηλευτικών μονάδων της περιφέρειας του, και σε ειδικότητες όπως ψυχιατρική, παιδοψυχιατρική, δερματολογία, ενδοκρινολογία, διαβητολογία, καρδιολογία, ηπατολογία, νευρολογία, ακτινολογία.

Στη 2η ΥΠΕ έχει αναπτυχθεί πλήρως από το 2016 και σε τρεις φάσεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ δίκτυο τηλεϊατρικής, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί πυξίδα για την δημιουργία ολόκληρου του Εθνικού Δικτύου, στο οποίο προχωρά η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, με την ανάπτυξη 345 νέων σταθμών σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Όπως εξηγεί ο κ. Ροϊλός, η πρώτη φάση ξεκίνησε το 2016, όπου σε 34 νησιά εγκαταστάθηκαν 34 σταθμοί και 9 σταθμοί σε 9 Νοσοκομεία της χερσαίας περιοχής της 2ης ΥΠΕ. «Η δεύτερη φάση που υπεγράφη το 2020, αφορούσε 8 σταθμούς σε πέντε νησιά στο Βόρειο Αιγαίο και 20 σταθμούς σε 20 νησιά στο Νότιο Αιγαίο. Έως το Μάρτιο, ολοκληρώνεται η τρίτη φάση, η οποία υπεγράφη το 2022 και αφορά 13 σταθμούς (4 φορητοί) σε 7 νησιά του Αργοσαρωνικού. Επιπλέον εγκαθιστούμε έναν διπλό σταθμό στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, ο οποίος θα χρησιμεύσει στην εκπαίδευση των ιατρών που συμμετέχουν στο δίκτυο, ενώ έχουμε κάνει στρατηγικές συνεργασίες με την διεύθυνση υγειονομικού της ΕΛΑΣ, με το «Ανδρέας Συγγρός» και συγκεκριμένα με την Πανεπιστημιακή Κλινική του καθηγητή Αλέξανδρου Στρατηγού, καθώς επίσης με την πρώτη Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική του Αιγινητείου, αλλά και με το Σωφρονιστικό Κατάστημα των Φυλακών Κορυδαλλού.

Στο πολυιατρείο της Αστυνομίας έχουμε τοποθετήσει σταθμό, γιατί μας ζητήθηκε από την αστυνομία να τους εντάξουμε στο δίκτυο μας, προκειμένου γιατροί αστυνομικοί του υγειονομικού της Αστυνομίας, σαν σύμβουλοι γιατροί, να μπορούν να εξετάζουν αστυνομικούς που υπηρετούν στα νησιά».

Η παρούσα κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας, καθώς 24 εκατ. από το 1,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να απορροφηθούν στην παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής, σε όλες τις ΥΠΕ, εκτός της 2ης , η οποία είναι ήδη πλήρως εξοπλισμένη μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Συνολικά το έργο μέχρι ώρας ανέρχεται στα 7.031.000, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Share.
Exit mobile version