Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα της Υγείας εξαπέλυσε την Τρίτη από τη Βουλή ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στην Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε ως ‘κοσμογονία’ τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές, αλλά δεν λέει ότι επιδεινώνει τους όρους παροχής αυτού του κινήτρου».

Όπως εξήγησε, έως την έκδοση της νέας ΚΥΑ προβλεπόταν ότι τον 1ο χρόνο υπηρεσίας σε μία άγονη, νησιωτική περιοχή ο γιατρός παίρνει προσαύξηση στο βασικό μισθό 15% αναδρομικά για όλο τον χρόνο, με κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αυτού από 15% σε 25% για τον 2ο χρόνο, 40% για τον τρίτο χρόνο, 50% μετά την συμπλήρωση των 3 χρόνων, όμως η κυβέρνηση αυτή την προσαύξηση «δεν τη δίνει στο βασικό μισθό που παίρνει ένας γιατρός το 2024 αλλά άκουσον- άκουσον στο βασικό μισθό του 1983!». «Ένας γιατρός το 1983 έπαιρνε 75.000 δραχμές. Τον τότε μισθό τον μετατρέπετε σε ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ και υπολογίζατε την προσαύξηση σε αυτά τα 220 ευρώ! Δηλαδή το οικονομικό κίνητρο το 2024 για να πάει ένας γιατρός να δουλέψει σε μία νησιωτική περιοχή είναι 33 ευρώ το μήνα» προσέθεσε. Κατήγγειλε επίσης ότι το ποσό δεν αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της υπηρεσίας, και το ίδιο ποσό παίρνει ο γιατρός είτε δουλεύει έναν είτε δέκα χρόνια.

«Δεν είναι βέβαια μόνο το οικονομικό κίνητρο. Είναι οι συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, γιατί ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει χρειάζεται και νοσηλευτές και τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου. Ένας γιατρός για να βγάλει διάγνωση, να θεραπεύσει χρειάζεται εργαστήρια, υποδομές κλπ. Αυτά ούτε που σας περνάνε από το μυαλό» είπε ακόμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης επισήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, το γραφείο τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που διαλύει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, μετά τις αυξήσεις στα φάρμακα, η ΝΔ έρχεται να προωθήσει πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

«Οι εξαγγελίες, για κάποια δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση και η ΕΕ βρίσκουν λεφτά, για να επιβάλλουν τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αλλά δε βρίσκουν για να ανοίξουν τις εκατοντάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς και να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής της ντροπής» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Exit mobile version