Ανοχύρωτο οδεύει και φέτος το ΕΚΑΒ προς την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η Αριστοτέλους επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε πληρώματα ασθενοφόρων – ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές που τους θερινούς μήνες σφύζουν από κόσμο- με σπουδαστές από το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ.

Νομοθετική ρύθμιση που πέρασε με τροπολογία από την βουλή σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης (Άρθρο 38 Στελέχωση ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διάθεση σπουδαστών του ΙΕΚ ΕΚΑΒ – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 54 του ν. 4368/2016) αναφέρει: «Σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν (1) σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεωρητικό μέρος των σπουδών του. Αν ο ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β’ κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου».

Θετικός ο απολογισμός από τη χρήση μεικτών πληρωμάτων

Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της περυσινής πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είναι ακόμη σε ισχύ και επέτρεπε να χρησιμοποιούνται πυροσβέστες και στρατιωτικοί ως πληρώματα ασθενοφόρων στις διακομιδές ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο με τα μικτά πληρώματα εφαρμόστηκε σε 57 περιοχές της Ελλάδας και έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αφού με την ενίσχυση των ασθενοφόρων από 159 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, επιτεύχθηκε 30% αύξηση στις βάρδιες και τα 2/3 των διακομιδών έγιναν από μικτά πληρώματα.

Ήδη πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), λίγο πριν το Πάσχα είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «ακόμη ένα καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες και Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια τραγική εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια».

Στην ανακοίνωση είχαν αναφερθεί αναλυτικά οι ελλείψεις από έρευνα της Ομοσπονδίας για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στα νησιά. Μεταξύ άλλων είχε αναφερθεί ότι «το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα σε νησιά όπως Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Άνδρος και Λέρος, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνο ασθενοφόρου. Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος, Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα δεύτερο. Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Γιαννάκος.

Εκκρεμούν ακόμη οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ πέρσι το Σεπτέμβριο είχε κάνει λόγο για ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, μετά από 40 χρόνια, με 800 νέες προσλήψεις, καινούργια ασθενοφόρα, ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, Πύργο Ελέγχου, ώστε στα υπερεπείγοντα περιστατικά να μπορεί να φτάνει σε δέκα λεπτά και έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία. «Προκηρύξεις για προσωπικό γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει, παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Με 1.850 ευρώ στον γιατρό και με 800 ευρώ σε νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις προσωπικό. Το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος.

Share.
Exit mobile version