Περισσότερα από 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί μέσα σε μια εβδομάδα στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων, γεγονός το οποίο προκαλεί αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Αριστοτέλους για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην συμμετοχή του ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των ασθενών (σ.σ. οι οποίοι βάζουν και το χέρι στην τσέπη) για να μειωθούν οι πολύμηνες αναμονές στις λίστες και ευελπιστεί ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά όταν ξεκινήσει η χρηματοδότηση των χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει ότι τα πρώτα δωρεάν χειρουργεία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δεσμεύσει ένα ποσό της τάξης των €60 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο σε συνδυασμό με τα κονδύλια για την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας θα αλλάξουν άρδην την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό άλλωστε υπογράμμισε την Τρίτη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

Μέχρι το Πάσχα, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να επισκεφθεί το Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην Πάτρα το οποίο θα ενταχθεί και αυτό στα απογευματινά χειρουργεία ενώ σε αναρτήσεις που έκανε αναφέρθηκε στα τρία πρώτα απογευματινά χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν στο ΠαΓΝΗ και σε ακόμη μια επέμβαση που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, σε ασθενή, 67 ετών, για αφαίρεση βουβωνοκήλης.

Παράλληλα με τις αναφορές στα απογευματινά χειρουργεία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει τις επικρίσεις της για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνεχίζουν να αντιδρούν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι μόλις το 1% είναι το ποσοστό αυτών που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά ιατρεία, ενώ και ο Μάριος Θεμιστοκλέους υποστηρίζει ότι οι κυριότερες αντιδράσεις των εργαζομένων είναι συνδικαλιστικές. «Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κυρίως για ιδεολογικούς λόγους, αλλά η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία έχει ξεκινήσει τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η κινητοποίηση στο Αττικόν

Στο νοσοκομείο Αττικόν που ξεκίνησε και αυτό τα απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκε χθες κινητοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος και φώναξαν συνθήματα κατά του υπουργού Υγείας.

Το Σωματείο των εργαζομένων κατήγγειλε ότι, «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος υπουργός, απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας βάζοντας ταρίφα στην κάθε επέμβαση, νομιμοποιώντας το «φακελάκι» και ωθώντας τον ασθενή να πληρώνει υπέρογκα ποσά, ώστε να μην περιμένει ολόκληρους μήνες στις λίστες αναμονής.

Προσέξτε! Οι ασθενείς δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, γιατί οι χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό είναι λιγοστά. Όποιος, όμως, έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες και από το ίδιο προσωπικό!» ανέφεραν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Απάντηση στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσα από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο One όπου υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός χαμένος από τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το τιμολογιο που έχω βάλει είναι χαμηλό. Μόλις στο 1/5 των ιδιωτικών» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του.

Η παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ

Αίσθηση πάντως προκάλεσε την Τρίτη η ενέργεια του γ. Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνου Παπανικολάου, να δημοσιοποιήσει έγγραφό του προς τον διοικητή του ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά για τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στο νοσοκομείο.

Στο έγγραφο ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ότι τον Ιανουάριο μειώθηκαν από επτά σε έξι οι λειτουργούσες χειρουργικές αίθουσες, λόγω μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ότι η διοίκηση πίεζε για λόγους ασφαλείας (σ.σ. λόγω έλλειψης νοσηλευτών χειρουργείου) η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Αυτονόητα, η προσπάθεια επιβολής στο νοσοκομείο μας «απογευματινών» χειρουργείων επί πληρωμή από την τσέπη των ασθενών τεκμηριώνει πως ένα από τα δύο συμβαίνει: είτε η υπολειτουργία του χειρουργείου είναι ΣΚΟΠΙΜΗ ώστε να ευοδωθεί αυτός ο «θεσμός» ή με έναν υπερφυσικό τρόπο άγνωστο σε εμάς η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού διορθώθηκε ως εκ θαύματος.

Αν ισχύει το πρώτο, προκύπτουν ευθύνες (όχι μόνο διοικητικές ή πολιτικές). Αν ισχύει το δεύτερο, τότε απαιτώ να αυξηθεί ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ τα τακτικό πρόγραμμα της Νευροχειρουργικής (σε 10 χειρουργικές ημέρες/15θημερο από 6 που είναι σήμερα) και από αρχές του επόμενου μηνός να αυξηθεί περαιτέρω… ώστε να ανταποκριθούμε στο φόρτο που γνωρίζετε πόσο μεγάλος είναι» αναφέρει χαρακτηριστικά και καλεί την διοίκηση του νοσοκομείου να μην πάρει μέρος σε χυδαία επικοινωνιακά παιχνίδια.

Δείτε το έγγραφο του γ. Γ. της ΟΕΝΓΕ

Share.
Exit mobile version