Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την λειτουργία των ΤΕΠ, το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τις αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβάσεων υγείας αναφέρεται ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.
«Στόχος μας είναι ένα σύστημα υγείας που σέβεται τον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στην άμεση και ποιοτική φροντίδα» υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σύστημα της ιχνηλάτησης που θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία αλλά και την ένταξη των Κέντρων Υγείας στο πρόγραμμα των εφημεριών. Στόχος των παρεμβάσεων είναι ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ να μην ξεπερνάει το 5ωρο υπογραμμίζει.
Αναλυτικά η ανάρτησή του για τη βελτίωση της εφημέρευσης στα νοσοκομεία της Αττικής και τις νέες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας:
«Οι παρεμβάσεις έχουν στόχο να μειωθεί όσο είναι δυνατόν ο χρόνος αναμονής των πολιτών και να μην υπερβαίνει το 5ωρο. Σήμερα, οι χρόνοι αναμονής σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, κάτι που δημιουργεί ταλαιπωρία στους ασθενείς και φυσικά δεν είναι αποδεκτό. Τι κάνουμε, λοιπόν; Ενισχύουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με περισσότερο προσωπικό, βελτιώνουμε τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Με το νέο ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης, θα μπορούμε να παρακολουθούμε τους χρόνους αναμονής των ασθενών και να επεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται. Επιπλέον, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα βρίσκονται στα ΤΕΠ, βοηθώντας στην καλύτερη οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών. Όμως κάνουμε και κάτι ακόμα: εντάσσουμε επιλεγμένα Κέντρα Υγείας στη μάχη των εφημεριών, ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά στα νοσοκομεία. Παράλληλα, τα ενισχύουμε με πρόσθετο προσωπικό -πλέον των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού- για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και μειώνεται η πίεση στα νοσοκομεία. Στόχος μας είναι ένα σύστημα υγείας που σέβεται τον άνθρωπο, δίνοντας έμφαση στην άμεση και ποιοτική φροντίδα».
Όσον αφορά την ψυχική υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με 7 περιφερειακά δίκτυα που αντιστοιχούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Μία από τις αλλαγές που θα συνοδεύσουν τη λειτουργία τους είναι ότι, όταν ένας πάσχων χρειάζεται υποχρεωτική νοσηλεία βάσει εισαγγελικής εντολής, η εντολή θα ζητά να νοσηλευτεί όσο γίνεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, περιορίζοντας έτσι την ταλαιπωρία και τα έξοδα για τους οικείους του».
Τέλος, για τις μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβάσεων υγείας αναφέρει: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση και έτσι έγινε. Μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης, οι ασφαλιστικές εταιρίες προχώρησαν σε οικειοθελείς εκπτώσεις της τάξης του 50% για τα μακροχρόνια συμβόλαια του 2025, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζεται να δούμε ξανά με προσοχή τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων, ώστε τόσο η ιδιωτική αγορά υγείας όσο και η ασφαλιστική αγορά να λειτουργούν με ανταγωνισμό και χωρίς αθέμιτες πρακτικές. Την Πέμπτη ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που θεσπίζει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρεώσεις και στους δύο κλάδους, αλλά και έναν νέο, πιο σύνθετο δείκτη, που θα καταγράφει από το 2026 με πιο αντικειμενικό τρόπο τις τάσεις της αγοράς. Επαναλαμβάνω σε όσους δεν το έχουν καταλάβει: η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Ο ανταγωνισμός πρέπει να λειτουργεί όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Όσο για το ΠΑΣΟΚ που επιμένει να ασκεί ανεύθυνη αντιπολίτευση, να πω ότι οι λύσεις που προτείνει σε θέματα που αναδεικνύει, όπως σε αυτό των τραπεζών ή και τώρα των ασφαλιστικών εταιριών, είναι ανεφάρμοστες και εκτός κοινοτικού πλαισίου. Ο λαϊκισμός άλλωστε φημίζεται για το ότι μπορεί να θέτει εύλογα ερωτήματα, αλλά δεν τα πάει και τόσο καλά όταν καλείται να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις».