Ικανοποιημένος από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα τελευταία στοιχεία που διαβίβασε την Τρίτη η ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι η λίστα αναμονής μικραίνει σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς από τις 107.000 αναμονές για χειρουργεία που υπήρχαν τον Μάρτιο (σ.σ. πριν την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών) πλέον ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 84.000.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Action 24 ήταν κατηγορηματικός ότι ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων αποδίδει και σημείωσε παράλληλα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε κάνει τον μεγαλύτερο αριθμό χειρουργείων από τότε που τηρούνται τα συγκεκριμένα στοιχεία. «Αυτό λοιπόν δεν είναι το ΕΣΥ που καταρρέει» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης απορρίπτοντας την κριτική που ασκούν συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και κόμματα για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Η χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη, έκρυβε πάντως και άλλη είδηση, καθώς για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Υγείας, ένα από τα σενάρια που εξετάζει είναι αυτό των καθημερινών εφημεριών για τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος για τους πάσχοντες.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής Εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Μεταξύ αυτών που συζητάμε είναι και το σενάριο για καθημερινές εφημερίες. Όμως τα νούμερα που έχουμε ζητήσει από τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν δείχνουν ικανά να μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο σενάριο» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας και ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις που ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι σε συνεννόηση με τον ιατρικό κόσμο και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο για καθημερινές εφημερίες είχε προκαλέσει αναστάτωση στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι διαμήνυσαν στην Αριστοτέλους ότι αν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα αντιδράσουν δυναμικά καθώς οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν ρηξικέλευθες αλλαγές στις εφημερίες και ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει νέο κύμα φυγής του ιατρικού προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πάντως ότι για τον ίδιο και τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα η μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ. «Ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, μπορεί να φτάσει και τις 8 ώρες. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αν γίνουν αυτές οι 8 ώρες 6, θα είναι σημαντικό. Αν γίνουν 5, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο υπουργός Υγείας στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και γνωστοποίησε απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ότι την Τρίτη υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές των γιατρών στις άγονες περιοχές και πλέον η απόφαση οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.

Exit mobile version