Την προστασία της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, τα οποία αποτελούν ολοένα και περισσότερο στόχο κυβερνοεπιθέσεων και επιθέσεων λυτρισμικού (ransomwear), θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την εντολή της στον νέο Επίτροπο Υγείας Όλιβερ Βάρχελι, στις πρώτες 100 ημέρες της νέας Επιτροπής θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την κυβερνοασφάλεια των νοσοκομείων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας και να προωθεί την χρήση της της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ιδίως για τον κύκλο ζωής των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Φον ντερ Λάιεν, η εκπόνηση του σχεδίου δράσης θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την ασφάλεια και τη δημοκρατία.

Σύγχυση στις αρμοδιότητες

Κατά την παρουσίαση των νέων επιτρόπων την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της Κομισιόν είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι στόχος κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της είναι να απαλλαγεί από τα στεγανά. Ωστόσο,  τα πολύπλοκα σύνθετα χαρτοφυλάκια και οι αλληλοεπικαλυπτόμενες σε πολλές περιπτώσεις αρμοδιότητες της νέας Επιτροπής κινδυνεύουν σύμφωνα με παρατηρητές να φουσκώσουν τα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το Euronews, στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η φον ντερ Λάιεν, ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχελι παραμένει υπεύθυνος για την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική προσιτότητα – αν και ο Λουξεμβούργιος Επίτροπος Κριστόφ Χάνσεν ορίζεται επίσημα «επίτροπος για την Γεωργία και τα Τρόφιμα».

Ακόμα χειρότερα, ο Βάρχελι θα πρέπει να διαγκωνιστεί με την Βελγίδα Επίτροπο Χάτζα Λαμπίμπ για το νεοσύστατο τμήμα της επιτροπής που ασχολείται με την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (DG HERA).

«Ξέχασε» τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αλληλοεπικαλύψεων, αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι η επικεφαλής της Κομισιόν στην επιστολή ανάληψης καθηκόντων προς τον νέο επίτροπο Υγείας δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στην έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας – ένα πιεστικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ένωση γιατρών CPME εξέφρασε την απογοήτευσή της για την παράλειψη αυτή, σημειώνοντας ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα της πανδημίας, τα οποία επιδεινώνονται από μακροχρόνια ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας.

Έρχεται πρόταση κανονισμού και για τα κρίσιμα φάρμακα

Εκτός από την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας, ψηλά στις προτεραιότητες της νέας επιτροπής τίθεται πάντως το θέμα των φαρμάκων και της ενίσχυσης της αυτονομίας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων, καθώς η απόκτηση αντιβιοτικών, ινσουλίνης, παυσίπονων και άλλων προϊόντων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτό, θα προτείνουμε έναν νέο κανονισμό για τα φάρμακα κρίσιμης σημασίας, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως για προϊόντα στα οποία υπάρχουν λίγες μόνο προμηθεύτριες χώρες ή λίγοι παρασκευαστές» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις πολιτικές κατευθύνσεις που έδωσε για τη νέα Επιτροπή.

Σημειώνει επίσης ότι «η πράξη αυτή θα αποτελέσει μέρος των εργασιών  για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας με διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, πρόσβαση στις πιο προηγμένες θεραπείες, ανθεκτικότερα συστήματα υγείας και στρατηγικά αποθέματα βασικών φαρμάκων».

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ισχυρό, ανταγωνιστικό και καινοτόμο φαρμακευτικό τομέα. Θα ηγηθείτε των προσπαθειών για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στο έργο τους για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση και θα παρακολουθείτε την εφαρμογή της» αναφέρει η οδηγία τον Ούγγρο Επίτροπο.

Νέο μοντέλο για την πρόληψη

Στην εντολή προς τον Βάρχελι περιλαμβάνονται επίσης:

– Η προληπτική υγειονομική περίθαλψη, ιδίως για την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων και στην εργασία, και για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και για τις θεραπείες εκφυλιστικών ασθενειών και την έρευνα για τον αυτισμό. Το έργο αυτό θα βασιστεί στο μοντέλο του σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Παράλληλα θα πρέπει να συνεχιστεί το έργο κατά της μικροβιακής αντοχής.

– Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιοτεχνολογία, η οποία θα προβλέπει την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, τις κλινικές δοκιμές και την ανάγκη για ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που θα ευνοεί την καινοτομία

– Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού προκειμένου να αντιμετωπιστούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα νέα προϊόντα καπνού, τα προϊόντα καπνού για νέους και τα νέα προϊόντα νικοτίνης.

– Η αντιμετώπιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με τον εθισμό της οθόνης στους ανθρώπους, ιδίως στους νέους που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Share.
Exit mobile version