Η πρωτοβουλία Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR) αποτελεί μια διεθνή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιοεπιστημών, επιστημών της υγείας και επιχειρήσεων, με κύριο στόχο την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ειδική αναφορά στην παγκόσμια πρωτοβουλία της εταιρείας PHSSR έκανε, σε πρόσφατη συνάντησή της με ιατρικούς συντάκτες, η κα. Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του εθνικού συστήματος υγείας, και επισημαίνοντας τα εξής:

«Με αφορμή την πανδημία της Covid-19, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη διεθνή συνεργασία PHSSR σε συνεργασία με το London School of Economics και το World Economic Forum. Σκοπός της ήταν και είναι να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να αναδιαρθρώσουμε καλύτερα τα συστήματα υγείας των χωρών για να αντέχουν έντονους κλυδωνισμούς και να ανακάμπτουν γρήγορα».
Επεσήμανε, ακόμα, η κα Χουλιάρα ότι, στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία απέδωσε καρπούς εξαιρετικά άμεσα, με επικεφαλής της σχετικής μελέτης τον καθηγητή Κώστα Αθανασάκη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πλαισιωμένο από μία ομάδα 20 διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου της υγείας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ήδη διαθέσιμα με τις 23 βασικές διαπιστώσεις και συστάσεις της επιστημονικής ομάδας να αποτελούν την καλύτερη δυνατή βάση χάραξης νέων πολιτικών υγείας. Για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας για το μέλλον, χρειαζόμαστε πολιτικές, οι οποίες θα δημιουργούνται με βάση τη ζήτηση, τις ανάγκες δηλαδή των ασθενών και όχι με βάση την προσφορά όπως γίνεται σήμερα» τόνισε η κα Χουλιάρα, η οποία σημείωσε μιλώντας στο DailyPharmaNews πως «ορισμένες από τις προτάσεις της μελέτης μπαίνουν σε υλοποίηση, αλλά πολλές που σχετίζονται με τη στήριξη του ΕΣΥ, παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα».

Περισσότερα για τη συνεργασία PHSSR

Πριν από την πανδημία, πολλά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο ήδη πάλευαν να συγκρατήσουν τα κόστη και να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ ο πληθυσμός γηράσκει και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο επιπολασμός των μεταδιδόμενων νοσημάτων μεγεθύνεται. Σε αυτές τις προκλήσεις προστίθενται -μεταξύ άλλων- και τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού. Η πανδημία επιδείνωσε περεταίρω τα παραπάνω προβλήματα και ανέδειξε τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας.

Ατενίζοντας το μέλλον, οι συντελεστές του τομέα υγείας άρχισαν να αναζητούν πώς θα αναδιαρθρώσουν καλύτερα τα συστήματα υγείας. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η συνεργασία PHSSR το 2020. Η συνεργασία ξεκίνησε από το London School of Economics, το World Economic Forum, και την AstraZeneca, που αργότερα πλαισιώθηκαν από άλλους παγκόσμιας εμβέλειας εταίρους, μεταξύ των οποίων οι Royal Philips, KPMG, Apollo Hospitals και Center for Asia-Pacific Resilience & Innovation. 

Η συνεργασία PHSSR ήδη δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες και συμπεριλαμβάνει οργανισμούς σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. 

Η συνεργασία PHSSR και οι συντελεστές της συνεργάζονται σε τοπικό επίπεδο, με πανεπιστημιακούς, κυβερνήσεις, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως παρόχους υπηρεσιών υγείας και πληρωτές, ώστε να συνεισφέρουν στη γνώση και να παρέχουν καθοδήγηση σε δράσεις που θα στηρίζονται σε πορίσματα ερευνών με τεκμηριωμένες συστάσεις πολιτικών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Η οπτική και ο σκοπός των Μελετών της PHSSR ανά χώρα καθορίζονται από 2 διαστάσεις 

  • Βιωσιμότητα – Health System Sustainability

Η ικανότητα του συστήματος υγείας να βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη εκπλήρωση των βασικών λειτουργιών του, στο παρόν και στο μέλλον.

  • Ανθεκτικότητα – Health System Resilience

Η ικανότητα του συστήματος υγείας να προετοιμάζεται, να απορροφά, να προσαρμόζεται και να ξεπερνά τις κρίσεις, υγειονομικές και κοινωνικές, ώστε να μετριάζει όσο το δυνατό περισσότερο τον αντίκτυπό τους στην υγεία του πληθυσμού.

PHSSR – H ελληνική μελέτη

Το βασικό ερώτημα της ελληνικής μελέτης ήταν πού βρίσκεται το σύστημα υγείας στην Ελλάδα μετά από μια εκτεταμένη ύφεση – αλλά και μια πανδημία.

Η μελέτη αποτύπωσε την τρέχουσα κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας και εντόπισε τις «απειλές» αλλά και τις «ευκαιρίες» για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος. Στη συνέχεια, ακολουθήθηκε η παρακάτω μεθοδολογία για την παραγωγή προτάσεων για το μέλλον του συστήματος:

  • Σχηματισμός Επιτροπής Ειδικών (Committee of Experts) της Μελέτης, με ισχυρό διεπιστημονικό χαρακτήρα
  • Ενσωμάτωση της γνώμης των Ειδικών με βάση τη μεθοδολογία Delphi, η οποία κατέληξε σε μια σειρά προτάσεων που αξιολογήθηκαν στις διαστάσεις της αποτελεσματικότητας και της εφικτότητας και παρήγαγαν 55 Προτάσεις Πολιτικής
  • Κατάθεση των Τελικών Προτάσεων της Μελέτης, οι οποίες ήταν το αποτέλεσμα Ομοφωνίας της Επιτροπής Ειδικών και για τις δύο διαστάσεις και οδήγησαν σε 23 προτάσεις δομημένες με βάση τους 7 Πυλώνες της μελέτης.

Το πλαίσιο ανάλυσης της Μελέτης (PHSSR framework) εστιάζει σε επτά τομείς λειτουργίας του συστήματος, όπως φαίνεται στο παρακάτω infographic: 

Share.
Exit mobile version