Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη με τους Κυριάκο Βελόπουλο και Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκίασαν την συζήτηση που έγινε στη Βουλή την Πέμπτη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου να ασκούν ιδιωτικό έργο.

Η συζήτηση που επεκτάθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, τους βιασμούς, τις εκλογές, τη Χρυσή Αυγή, τον πόλεμο στη Γάζα κ.ο.κ., δεν άφησε χώρο για να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Έτσι λοιπόν, η συζήτηση αναλώθηκε γύρω από τη γνωστή άποψη της κυβέρνησης ότι επιχειρεί να καταστήσει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ, αλλά και την χιλιοειπωμένη άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης να αποδομήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης – πλην του ΚΚΕ – για έλλειψη θέσεων και προτάσεων αφού όπως είπε, μόνο ο κ. Κουτσούμπας πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα (σ.σ. την περικοπή των αμυντικών δαπανών για φρεγάτες και Rafale) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ.

«Σήμερα που μιλάμε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι 26 επιτρέπουν το ιδιωτικό έργο με όρους και προϋποθέσεις στους γιατρούς τους. Μία μόνο δεν το επιτρέπει, η Ελλάδα. Ειλικρινά, ποιος πιστεύετε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει δίκιο, οι 26 ή η μία; Καθόμαστε και τσακωνόμαστε για πράγματα που για τους υπόλοιπους λαούς έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι απολύτως αυτονόητα» ανέφερε.

Η παρέμβαση Αγαπηδάκη

Σε απόσταση από το συγκρουσιακό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη Βουλή, κινήθηκε η τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγάπηδακη, η οποία έκανε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης.

Συγκεκριμένα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν την επέκταση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, το πρόγραμμα για την προαγωγή υγείας του παιδιού, την αναβάθμιση του ΕΟΔΥ, την πρόβλεψη για τους ανθρώπους με αναπηρίες να δέχονται με τις ΚΟΜΥ ιατρική περίθαλψη κατ’ οίκον. «Όλα αυτά αφορούν τους ανθρώπους που είναι σε οικονομική δυσκολία, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση, τους ανθρώπους που είναι αόρατοι» είπε η κα Αγαπηδάκη εκφράζοντας την απογοήτευση της για το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν βρίσκουν τίποτα θετικό στις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Τα νούμερα…

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, που επίσης πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, επέλεξε να απαντήσει με νούμερα σε όσα καταλόγισε η αντιπολίτευση για «εξαθλίωση» και «ιδιωτικοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ακούσαμε πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα ότι το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης, το 2023, ήταν στο 33%. Έχετε δίκιο. Ξέρετε πόσο ήταν το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης το 2019; Η οικονομία ήταν σε ύφεση και το ποσοστό αυτό ήταν 35%», είπε και «συνεχάρη» τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατά τη διάρκεια ύφεσης, κατάφερε να αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη στη χώρα.

Υποστήριξε ακόμα ότι το 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ ξόδεψε 70% παραπάνω χρήματα για τα νοσοκομεία σε σχέση με το 2019 ενώ για το προσωπικό του ΕΣΥ είπε ότι είναι 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι από το 2019. Ταυτόχρονα έστρεψε τα πυρά του και προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «εσείς κάνατε τα απογευματινά ιατρεία, εσείς κάνατε τον κλινικοεργαστηριακό τομέα απόγευμα και ξαφνικά για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους κολλήσατε στα χειρουργεία».

Ο Πλεύρης για την ενδυνάμωση των κινητών μονάδων

Ο πρώην υπουργός Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την δημόσια υγεία ανέφερε ότι «στην πρωτοβάθμια υγεία, πέρα από το σκέλος για την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και την ενδυνάμωση των δομών, το νομοσχέδιο προωθεί την ενδυνάμωση, ακόμα περισσότερο, των κινητών μονάδων που πλέον λειτουργούν ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης».

Υποστήριξε δε ότι «επί ΝΔ έγινε η μεγαλύτερη πρόοδος που υπήρξε ποτέ στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό και πλέον έχουμε πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες οι οποίοι δεν πληρώνουν για γιατρό και μπορούν να έχουν υπηρεσίες υγείας».

Φάμελλος: Θα κλέψετε τη δόξα του Τόμσεν

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για κατεδάφιση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, είπε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να είναι 18η στους 21 στα ποσοστά δαπανών για την Υγεία στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και, στο 6,7% του ΑΕΠ έναντι του 8,2% του μ.ο. της Ευρωζώνης στις δαπάνες για την υγεία.

Ανέφερε επίσης ότι το 25% των πολιτών δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάστηκαν το 2022. «Εμείς μέσα σε χρεοκοπία είχαμε καταφέρει ως κυβέρνηση αυτός ο δείκτης να πάει από το 14,4% του πληθυσμού το 2016 στο 10,4% το 2018», είπε. Και πρόσθεσε με έμφαση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κλέψει την δόξα από τον Πολ Τόμσεν καθώς έβαλε τον Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας για να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ.

Λάσπη, λάσπη, λάσπη!

Η ομιλία του κ. Φάμελλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία πήρε τον λόγο και έκανε λόγο για τέσσερα μεγάλα ψέματα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πανδημία, επικαλούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την οποία και κατέθεσε στα πρακτικά. «Θα δείτε ότι δεν είχαμε την υψηλότερη θνητότητα στη Ευρώπη, ότι η χώρα έχει κάνει πολύ σπουδαία πράγματα για το αποδυναμωμένο σύστημα υγείας που παραδώσατε. Ειλικρινά είναι ντροπή για τέτοια θέματα να ακούμε ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα. Λάσπη, λάσπη, λάσπη!» είπε στην παρέμβασή της

Χαρίτσης: Όλα για τους ιδιώτες

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επιτομή της νεοφιλελεύθερης εμμονής για διάλυση του κοινωνικού κράτους, με αιχμή την δημόσια υγεία» τονίζοντας ότι «οδηγεί στην επέκταση του κύκλου εργασιών και του τζίρου των ιδιωτικών κλινικών στη χώρα μας, της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, του τζίρου του μεγάλου ιδιώτη γιατρού στη χώρα μας και στις διαγνωστικές αλυσίδες». 

Share.
Exit mobile version