Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλλει η Αριστοτέλους προκειμένου, όπως έχει ανακοινωθεί να ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου τα επ’ αμοιβή απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά εμπόδια.

Εκτός από το πάγιο έλλειμμα αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομερώς οι αμοιβές τόσο των γιατρών, όσο και των νοσηλευτών που θα απασχοληθούν σε αυτά τα χειρουργεία. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα δεν είναι λίγοι οι διοικητές των Νοσοκομείων της Αττικής που δεν απάντησαν, ως όφειλαν έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο έγγραφο με την μορφή του επείγοντος που τους απεστάλη στις 20 του μήνα από την 1η ΥΠΕ, για τη δυνατότητα ανάπτυξης των απογευματινών χειρουργείων, ενώ άλλοι έχουν απαντήσει αρνητικά.

Εν αναμονή της έκδοσης της υπουργικής απόφασης (εντός των ημερών, ίσως και σήμερα), η οποία θα αποσαφηνίσει, μεταξύ άλλων, και τις αμοιβές του προσωπικού, ιατρικές υπηρεσίες, χειρουργικοί τομείς και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε αρκετά Νοσοκομεία της χώρας βολιδοσκοπούν τις δυνάμεις τους.

Την ίδια στιγμή δεν είναι ακόμη έτοιμη η πλατφόρμα για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των χειρουργικών περιστατικών, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου «από 1η Φεβρουαρίου είναι σε λειτουργία, αλλά όχι ακόμη σε δημόσια θέα. Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες σε ένα τρίμηνο».  

Ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα Νοσοκομεία που θα μπουν σε πρώτη φάση στο απογευματινό πρόγραμμα

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ξεκινήσει έστω και πιλοτικά για ένα εξάμηνο το απογευματινό πρόγραμμα χειρουργείων, και ήδη την περασμένη Πέμπτη προχώρησε στην προκήρυξη 2.145 θέσεων μόνιμων νοσηλευτών, ειδικότητα που η έλλειψη της αποτελεί ένα από τα μόνιμα μεγάλα αγκάθια του ΕΣΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου η ηγεσία της Αριστοτέλους αναφέρθηκε σε μελέτη που συμπεραίνει πως η δυναμικότητα των χειρουργείων μετά την υλοποίηση του νέου θεσμού θα αυξηθεί κατά 20%.

Ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν ωστόσο είναι με τι τρόπο θα πληρώνουν οι ασθενείς τα απογευματινά χειρουργεία, με τι τρόπο θα ενταχθούν στα 58.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, όσοι αναμένουν χειρουργική επέμβαση για πάνω από 4 μήνες, όπως εξαγγέλθηκε. Και πότε αυτό θα γίνει καθότι ναι μεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 60 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί τα χρήματα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Επίσης να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης τελειώνουν το Δεκέμβριο του 2025.

Όλα αυτά τα ζητήματα καθότι και άλλες λεπτομέρειες για το επιχειρησιακό, αλλά και το οικονομικό κομμάτι αναμένεται να αποσαφηνιστούν με την υπουργική απόφαση ή ακόμη και με συμπληρωματική εγκύκλιο, καθότι είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τη ελληνική πραγματικότητα και ενδεχομένως να προκύπτουν στην πορεία ζητήματα που θα χρειάζονται αποσαφήνιση.

Πηγές της Αριστοτέλους αναφέρουν πάντως ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα Νοσοκομεία που θα μπουν σε πρώτη φάση στο απογευματινό πρόγραμμα. «Είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έτοιμος ο Ευαγγελισμός-Απαραίτητη προϋπόθεση η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στο Κρατικό Νίκαιας

Ο Ευαγγελισμός που αποτελεί την ναυαρχίδα του ΕΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμος να ενταχθεί στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων, ωστόσο αναμένονται οι σχετικές διευκρινήσεις περί αμοιβής γιατρών και περί άλλων θεμάτων που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Στο Αττικόν λόγω της αυξημένης προσέλευσης και από ασθενείς εκτός Αττικής σε ποσοστό 52% εκατό, γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Όσον αφορά το Κρατικό της Νίκαιας, πηγές του Νοσοκομείου αναφέρουν ότι η ενίσχυση, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο απογευματινό πρόγραμμα. Το Λαϊκό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μπει ακόμη στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων, γιατί γίνεται ανακαίνιση στο Α Χειρουργικό Τμήμα που περιλαμβάνει 7 χειρουργικές αίθουσες κι έτσι θα στριμωχτούν οι επεμβάσεις στο Β χειρουργικό τμήμα που έχει 5 αίθουσες, για λίγο καιρό. Ωστόσο τόσο οι γιατροί όσο και οι Νοσηλευτές του Νοσοκομείου εμφανίζονται θετικοί στο να συμμετάσχουν στα απογευματινά χειρουργεία. Στο Ελπίς ο χειρουργικός τομέας χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για τις αμοιβές προκειμένου να απαντήσει στο επείγον έγγραφο της 1Ης ΥΠΕ.Η Παμμακάριστος, όπως αναφέρουν πηγές του Νοσοκομείου στο DailyPharmaNews, έχει πλήρως προγραμματισμένη τη λίστα χειρουργείων με βάση την υφιστάμενη στελέχωση του Χειρουργικού Τομέα. Ωστόσο λόγω έλλειψης γιατρών και υποχρηματοδότησης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν θα συμμετέχει προς ώρας στο απογευματινό πρόγραμμα. Το Ασκληπιείο, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναμονές μεσοσταθμικά δύο μήνες, δεν κρίνεται απαραίτητο να μπει στο απογευματινό πρόγραμμα στην παρούσα φάση.  

Αντιδράσεις από ΕΙΝΑΠ-ΠΙΣ-ΟΕΝΓΕ

Επιφυλακτική εμφανίζεται η ΕΙΝΑΠ, ενώ ΠΙΣ και ΟΕΝΓΕ εκφράζουν έντονες αντιδράσεις στο νέο θεσμό. «Θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, επειδή το προσωπικό δεν είναι μεγάλο σε αριθμό και δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες προσλήψεις. Δεν επαρκούν σε αριθμό οι νοσηλευτές και οι αναισθησιολόγοι», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Τα απογευματινά χειρουργεία όχι μόνον δεν θα επιλύσουν ζητήματα, αλλά θα προκαλέσουν και νέα, τα οποία θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ. Στην ανακοίνωση μάλιστα επισημαίνεται ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα μέγιστα εβδομαδιαία όρια, καθιστώντας ανέφικτη κάθε επιπλέον επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, πέραν της πρωινής και των εφημεριών.

Το σύνολο της ΟΕΝΓΕ ομόφωνα εναντιωνόμαστε στην εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, δήλωσε στο Mega η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέτζιου. «Υπάρχει το 30% των χειρουργικών αιθουσών που είναι πλήρως εξοπλισμένες και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα ώστε όλοι οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν και χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν κάτι από την τσέπη τους και αυτό να αφορά στην τακτική λειτουργία των χειρουργείων. Αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει αναγκαίο προσωπικό για να μπορέσουν να χειρουργηθούν οι ασθενείς».

Share.
Exit mobile version