Έκθεση ενός think tank, που δημοσιεύτηκε, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, έδειξε ενδεικτικά σημάδια βελτίωσης της παραγωγικότητας στις υπηρεσίες υγείας της Βρετανίας, η οποία μειώθηκε απότομα μετά την πανδημία της COVID-19 και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (The Institute for Fiscal Studies – IFS) σε αναφορά του στην αύξηση της δραστηριότητας των νοσοκομείων, σχολίασε πως οι νέοι εργαζόμενοι αξιοποιούνται σωστά, παρόλο που ακόμα δεν έχει σημειωθεί μεγάλο βελτίωση στις λίστες αναμονής για θεραπεία.

Η αποκατάσταση του βρετανικού ΕΣΥ (National Health Service – NHS) είναι μία από τις πέντε δεσμεύσεις της Εργατικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Keir Starmer, που εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2024.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, ανακοίνωσε απότομες αυξήσεις στους φόρους, τις δαπάνες και τον δανεισμό για την επιδιόρθωση των δημόσιων υπηρεσιών, για τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών πιστεύει και δηλώνει ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

«Αν και αναμφίβολα είναι θετική είδηση (η ανάκαμψη της παραγωγικότητας του βρετανικού ΕΣΥ). Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η παραγωγικότητα του NHS εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την προ-πανδημίας περίοδο και θα χρειαστεί περαιτέρω βελτίωση προτού το πλήγμα της παραγωγικότητας από την πανδημία αποκατασταθεί πλήρως στη μετά την πανδημία εποχή», δήλωσε ο Olly Harvey-Rich, ερευνητής οικονομολόγος στο IFS. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ιδιαίτερα καθώς το NHS εισέρχεται στον χειμώνα».

Το IFS έχει αναφέρει ότι ο αριθμός των συμβούλων στο NHS της Αγγλίας είχε αυξηθεί κατά 3,6% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ υπήρχαν επίσης 6,4% περισσότεροι νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας. Ωστόσο, η αύξηση των υπηρεσιών ήταν αυξημένη σε μεγαλύτερο ποσοστό, με τις εισαγωγές ασθενών να αυξάνονται κατά 10,3% και τα ραντεβού εξωτερικών ασθενών να αυξάνονται κατά 9,2%.

Η συνολική παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, στην οποία κυριαρχούν η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, πέρυσι ήταν περίπου 3% κάτω από το επίπεδο του 1997, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Νωρίτερα φέτος, το βρετανικό NHS ανέφερε διάφορους παράγοντες για την πτώση της παραγωγικότητας, όπως τις απεργίες των υγειονομικών, τα έκτακτα κόστη προσωπικού, τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασθενών αλλά και προηγούμενες περικοπές στις επενδύσεις υγειονομικής περίθαλψης, που είχαν βλάψει την ανθεκτικότητα του NHS.

Share.
Exit mobile version