Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η τροφική αλλεργία είναι μία ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε ορισμένες αλλεργιογόνες πρωτεΐνες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα στην παιδική ηλικία και αφορούν περίπου το 2% του πληθυσμού. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας στα παιδιά εμφανίζονται νωρίς και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγα χρόνια

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγα λεπτά ή ώρες μετά την κατανάλωση της αλλεργιογόνου τροφής και περιλαμβάνουν κνησμό, εξανθήματα στο δέρμα, πρήξιμο χειλιών, γλώσσας ή προσώπου, δυσκολία στην αναπνοή, ρινική συμφόρηση, ναυτία, έμετο, διάρροια ή κράμπες στο στομάχι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία, πτώση της πίεσης και απώλεια των αισθήσεων.

Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας γίνεται από ειδικό αλλεργιολόγο μέσω  λεπτομερούς ιστορικού, δερματικών δοκιμών και αιματολογικών εξετάσεων για τον εντοπισμό  των ειδικών IgE αντισωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις ο αλλεργιολόγος μπορεί να υποδείξει δοκιμή πρόκλησης υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η αποφυγή των αλλεργιογόνων αποτελεί το κύριο βήμα πρωτογενούς πρόληψης της τροφικής αλλεργίας.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν για να εκδηλώσει ένα άτομο τροφική αλλεργία περιλαμβάνουν:

Ηλικία: Η τροφική αλλεργία είναι πιο συχνή σε μικρά παιδιά παρά σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες.

Οικογενειακό ιστορικό: Είναι πιο πιθανό να έχετε τροφική αλλεργία εάν ο γονέας ή ο αδελφός σας έχει.

Μια άλλη τροφική αλλεργία: Εάν έχετε μια τροφική αλλεργία, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε μια άλλη.

Σχετικές ιατρικές παθήσεις: Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν έχετε κάποια αλλεργική ασθένεια όπως άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Οι τροφές που προκαλούν συχνότερα αλλεργία

Οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ωστόσο υπάρχουν 9 συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων είναι υπεύθυνες για το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτές είναι:

• Το γάλα: (κυρίως το αγελαδινό).

• Τα αυγά.

• Φιστίκια (τα αράπικα).

• Οι ξηροί καρποί.

• Τα ψάρια: (όλα τα είδη).

• Τα οστρακοειδή (γαρίδες, καβούρια, αστακοί, μύδια κτλ).

• Το σιτάρι.

• Η σόγια ( φασόλια σόγιας, σάλτσα σόγιας, τόφου κτλ).

• Το σουσάμι (σπόροι σουσαμιού, ταχίνι, κτλ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές που ευθύνονται για τις πιο επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι τα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια και τα σαλιγκάρια.

Σε ορισμένα άτομα, ακόμη και η οσμή ή η επαφή με κάποιο από τα «ένοχα» τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες. Οι ήπιες αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με αντιϊσταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα.

Η αποφυγή των τροφών που προκαλούν αλλεργική αντίδραση και η εκπαίδευση στην αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων είναι απαραίτητα για την πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Επιπλέον, τα άτομα με τροφική αλλεργία θα πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους αδρεναλίνη, για την πρόληψη πιο σοβαρών αντιδράσεων που μπορεί να απειλήσουν την ζωή.

Με τη σωστή πρόληψη και ενημέρωση, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς υπερβολικούς περιορισμούς.

Share.
Exit mobile version