Η μνήμη ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να αποτυπωθεί στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες ώρες. Παίζοντας κανείς Tetris μπορεί να μειώσει σημαντικά τις αναδρομές κατά τα επόμενα χρόνια.

Εμπλακήκατε με κάποιον τρόπο σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα ή σε ένα βίαιο έγκλημα. Παίξτε αμέσως Tetris. Νέα έρευνα δείχνει ότι παίζοντας αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα προστατευτείτε από τις επώδυνες αναδρομές, στο μέλλον. Μάλιστα η προστατευτική του δράση μπορεί να ξεκινήσει και από την αμέσως επόμενη μέρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 52 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 51 ετών, οι οποίοι παρακολούθησαν μία 12λεπτη τραυματική ταινία, η οποία περιέχει 11 σκηνές με θανάτους.

Οι τραυματικές σκηνές περιελάμβαναν ένα παιδί χτυπημένο από αυτοκίνητο με την κάμερα να ζουμάρει στο αίμα που έτρεχε από το αυτί του, τον πνιγμό ενός άντρα στη θάλασσα και το θανάσιμο τραυματισμό ενός εφήβου από ένα βαν την ώρα που διέσχιζε τον δρόμο μιλώντας στο κινητό του.

Την επομένη ημέρα από την προβολή της ταινίας, οι μισοί εθελοντές είδαν 11 στατικά καρέ από την ταινία για να ενεργοποιηθούν οι αναμνήσεις τους, μετά πέρασαν 10 λεπτά βαθμολογώντας κάποια κομμάτια κλασικής μουσικής και στο τέλος έπαιξαν Tetris για 12 λεπτά.

Οι υπόλοιποι εθελοντές βαθμολόγησαν απλώς την κλασική μουσική και μετά χαλάρωσαν για 12 λεπτά.

Μετά τις δοκιμασίες, οι εθελοντές επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα κατέγραφαν πόσο συχνά ερχόταν στο μυαλό τους η ανάμνηση των τραυματικών σκηνών, για επτά ημέρες.

Όσοι είχαν παίξει Tetris ανέφεραν κατά μέσο όρο κατά 51% λιγότερες « αναδρομές», παρόλο τις είχαν ξαναδεί.

Επιπλέον, όταν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αξιολογούσε το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες, πέτυχαν χαμηλότερη βαθμολογία, που σημαίνει ότι ψυχικώς είχαν τραυματιστεί λιγότερο.

«Οι επιπτώσεις των τραυματικών γεγονότων σχεδόν εκμηδενίστηκαν από το Tetris», επισημαίνει η ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας δρ Emily Holmes, η οποία πιστεύει ότι το Tetris μπορεί να προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «γνωστικός αποκλεισμός», καθώς απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο οπτικής επεξεργασίας.

Η μελέτη διεξήχθη από τη Μονάδα Νόησης & Επιστημών Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση Psychological Science.

Share.
Exit mobile version