Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσοποιητικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσοποιητικού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Η ανοσογήρανση , δηλαδή η γήρανση του ανοσιακού συστήματος και η  μη επαρκής λειτουργία του αποτελούν το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανοσολογίας (29 Απριλίου). Εξετάσεις που αφορούν την ανοσογήρανση και τη συσχέτισή της με τα κλινικά χαρακτηριστικά νόσων πραγματοποιούνται σε διάφορες ομάδες ασθενών (όπως νεφροπαθών, μεταμοσχευμένων και ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα), στο  Τμήμα Ανοσολογίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι στο Ιπποκράτειο λειτουργεί Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας ενώ στο Νοσοκομείο αυτό βρίσκεται το μοναδικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα Εθνικό Περιφερειακό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας και Τμήμα Ανοσολογίας. Το Κέντρο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας έχει την ευθύνη του ανοσολογικού ελέγχου και της ιστοσυμβατότητας ασθενών πριν και μετά τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων καθώς και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιπποκρατείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας, το Κέντρο για πάνω από 40 χρόνια έχει συμβάλει με τις εργασίες του στη διενέργεια και επιτυχή έκβαση πάνω από 2.500 μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Σημειώνεται ότι το Κέντρο υποστηρίζει και δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών με πάνω από 14.000 τυποποιημένους ως προς τα ανθρώπινα λευκοκυτταρικά αντιγόνα (ΗLA- Human Leukocyte Antigen) εθελοντές δότες, και υπάρχει δυνατότητα τυποποίησης των εθελοντών δοτών με υψηλή ανάλυση ΗLA σε 11 γονιδιακούς τύπους με τη χρήση τεχνολογίας αλληλούχησης επόμενης γενιάς.

Το Κέντρο διαθέτει επίσης τμήμα εργαστηριακού ελέγχου αλλεργικών νοσημάτων και αυτοανοσίας με τη δυνατότητα προσδιορισμού αντισωμάτων έναντι αλλεργιογόνων καθώς και πολλά διαφορετικών ειδών αντισωμάτων ανάλογα με το αυτοάνοσο νόσημα. Για τα νοσήματα της αυτοανοσίας γίνονται επίσης εξετάσεις συσχέτισης με τη μοριακή τυποποίηση των ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων των ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ