Η μετακίνηση με ποδήλατο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες

Η μετακίνηση με ποδήλατο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες

Η μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο της ενεργητικής μετακίνησης στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

 

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ιδιαίτερα ευχάριστα είναι τα νέα για όλους εκείνους που επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησή τους μέσα στην πόλη.

Μια νέα μελέτη από την Σκωτία, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Public Health, δείχνει ότι, όσοι επιλέγουν να μετακινηθούν με ποδήλατο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν δεδομένα από μια εθνική μελέτη υγείας στη Σκωτία στην οποία συμμετείχε το 5,3% του πληθυσμού. Η μελέτη παρακολούθησε για διάστημα 18 ετών περισσότερους από 82.000 κατοίκους ηλικίας από 16 έως 74 ετών. . Στην μελέτη συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως, η ηλικία και οι προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν το μέσο που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά για να μετακινηθούν. Οι ερευνητές κατέγραψαν αυτές τις πληροφορίες και ανέλυσαν τα αρχεία συνταγογράφησης, νοσηλείας και θανάτου

Ως «ενεργή μετακίνηση» ορίστηκε το περπάτημα ή το ποδήλατο. Όλες οι άλλες μέθοδοι μετακίνησης, όπως η οδήγηση ή η μετακίνηση με το τρένο, θεωρήθηκαν «ανενεργές μετακινήσεις».

Από την ανάλυση των ευρημάτων προέκυψε ότι, η μετακίνηση με ποδήλατο συσχετίστηκε με 51% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, με 24% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή νόσο και με 20% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για ψυχικά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι, όσοι επέλεξαν να μετακινηθούν με ποδήλατο αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους υπόλοιπους που επέλεξαν άλλα μέσα μετακίνησης να νοσηλευτούν μετά από τροχαίο ατύχημα.

Η μετακίνηση με τα πόδια συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο και με 7% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων ψυχικής υγείας.

Για τους ερευνητές, το γεγονός ότι η μετακίνηση με ποδήλατο και η μετακίνηση πεζή σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελεί ένα σημαντικό εύρημα, τη στιγμή μάλιστα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι, η σωματική αδράνεια ευθύνεται για 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η ενεργητική μετακίνηση έχει οφέλη για την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Πηγή:  BMJ Public Health - https://bmjpublichealth.bmj.com/content/2/1/e001295