Έναρξη αεροψεκασμών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Έναρξη αεροψεκασμών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Οι αεροψεκασμοί έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29/07/2024, την Τρίτη 30/07/24 και την Τετάρτη 31/07/2024.

 

Με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  και με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων Δήμων, ξεκινούν αεροψεκασμοί στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Η εφαρμογή των αεροψεκασμών αποφασίστηκε καθώς, μετά από δειγματοληψίες ακμαίων που έγιναν στις περιοχές των ορυζώνων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στο πλαίσιο της εποπτείας των πληθυσμών των κουνουπιών, τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.

Οι αεροψεκασμοί έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29/07/2024, την Τρίτη 30/07/24 και την Τετάρτη 31/07/2024. Θα πραγματοποιηθούν με ειδικού τύπου ελικόπτερα με πτήσεις διάρκειας έως δύο ώρες και θα καλύψουν συνολικά μια έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Για προληπτικούς λόγους, επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους, ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Οι δράσεις εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πραγματοποιούνται κατόπιν έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και εποπτεύονται από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας