ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αυστηρή κριτική Λουράντου στον ΕΟΠΥΥ: «Λείπει η κοινή λογική»

Αυστηρή κριτική Λουράντου στον ΕΟΠΥΥ: «Λείπει η κοινή λογική»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με σκληρή κριτική αντιδρά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος  στον τρόπο που βρήκε ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση της προώθησης προς ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έρθει προς ψήφιση. Έτσι o ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την κατάσταση που προκαλεί η καθυστέρηση στην κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας-καθώς η αναγραφή των φαρμάκων σε αυτά είναι υποχρεωτική αλλά οι διαθέσιμες σελίδες στα ήδη υπάρχοντα βιβλιάρια τελειώνουν και οι γιατροί δεν βρίσκουν χώρο να γράφουν τα φάρμακα που χορηγούν - επιστρατεύει τώρα τα παλαιά -και ακυρωμένα  συνταγολόγια του ΙΚΑ. Να σημειωθεί ότι ναι μεν τα φάρμακα καταγράφονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται και το βιβλιάριο(!).

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ.  Τάκης Γεωργακόπουλος, έστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα χθες, στους πανελληνίους συλλόγους γιατρών και φαρμακοποιών, στις ΥΠΕ, τα φαρμακεία του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο, προκειμένου να γνωστοποιήσει τη διαδικασία για τη χορήγηση συνταγολογίων του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στον ΕΦΚΑ για τη χρήση τους ως βιβλιάρια ασθενείας.

Σε άρθρο του λοιπόν στο facebook με τίτλο «Λείπει η κοινή λογική» ο κ. Λουράντος εκφράζει την απορία του για το ότι αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί διαχρονικά τον κλάδο, τελικά αυξάνεται.

 

Αναφέρει ο κ. Λουράντος στο άρθρο του:

 

Σύμφωνα με την κοινή λογική, η ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγογράφησης, είχε δυο σκοπούς: τον καλύτερο έλεγχο της κρατικής (ΕΟΠΥΥ) ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και την ελάττωση της γραφειοκρατίας.

Αυτά όπως είπαμε ισχύουν για τον κοινό νου, ο οποίος διαφέρει όπως τελικά φαίνεται από τα μυαλά των αρμοδίων!

Για την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αυτή πράγματι μειώθηκε, όμως όχι για τους λόγους που ισχυρίζονται, αφού μεγάλο μέρος της δαπάνης αυτής μεταφέρθηκε κυριολεκτικά στις τσέπες των πολιτών αυξάνοντας την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη. Η μεταφορά φαρμάκων εκτός της λίστας συνταγογράφησης, και η αύξηση των τιμών των ΜΗ συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι και 100% ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις τιμών των συνταγογραφούμενων, είναι δυο από τους κυριότερους λόγους που μείωσαν την κρατική φαρμακευτική δαπάνη.

Όμως η μεγάλη πλάκα αφορά την ... γραφειοκρατία!!!! Αντί να μειωθεί ... αυξήθηκε!!!!

Με έγγραφο που μας κοινοποίησε ο ΠΦΣ, ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί τόσο κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όσο και κατά την εκτέλεση της συνταγής, να προσκομίζεται το βιβλιάριο υγείας του ασθενούς, στο οποίο να αναγράφονται και εκεί τα χορηγούμενα φάρμακα από τον ιατρό και να σφραγίζονται από τον φαρμακοποιό. Προειδοποιεί μάλιστα πως σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις και στους δυο υγειονομικούς!!!

Παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν τα ... συνοδευτικά έγγραφα που υπήρχαν για τις χειρόγραφες συνταγές, οι βεβαιώσεις, οι σφραγίδες, οι υπογραφές και όλη η χαρτούρα που απαιτείτο πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όλα αυτά που μας έλεγαν περί ελάττωσης μέχρι εξάλειψης της γραφειοκρατίας πήγαν .... περίπατο. Και ειδικά αυτό με τα ... βιβλιάρια, που δεν υπάρχουν τελικά σε επάρκεια, είναι άπαιχτο!!!

Βρήκαν μάλιστα και την λύση στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν στους ασφαλισμένους βιβλιάρια υγείας! Ρόλο βιβλιαρίων θα παίξουν τα παλαιά χειρόγραφα συνταγολόγια του ΙΚΑ τα οποία οφείλουν οι ασφαλισμένοι να προμηθευτούν!!!

Τελικά οι αρμόδιοι έχουν τον λόγο τους για αυτή την «λύση»: τόσο συνταγολόγια έχουν εδώ και χρόνια αχρησιμοποίητα! Να τα πέταγαν; Σκέφθηκαν να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε και να φανούν χρήσιμα και να ρίξουν και καμπάνες στους υγειονομικούς (γιατρούς και φαρμακοποιούς) που πιστεύουν πως το αποτύπωμα που αφήνει η ηλεκτρονική συνταγή είναι υπέρ αρκετό και δεν χρειάζεται γραφειοκρατία και χαρτούρα!!!

Είπαμε ...το ζητούμενο για τέτοια «φωτεινά» μυαλά που διοικούν οργανισμούς δεν είναι η απλούστευση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων ούτε η σωστή και έντιμη συνεργασία με τους παρόχους υγείας (γιατρούς και φαρμακοποιούς), αλλά η δυσχέρεια των ασφαλισμένων για την συνταγογράφηση και η αποφυγή της πληρωμής των παρόχων μέσω της επιβολής προστίμων για γραφειοκρατικούς λόγους...

Άλλωστε παροιμιώδης και απίστευτη ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η αποζημίωση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ των προϊόντων της κοιλιοκάκης, σε τιμές ...μικρότερες από την χονδρική που προμηθεύονται τα φαρμακεία, με ταυτόχρονη απαγόρευση είσπραξης εκ μέρους των φαρμακοποιών της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής!!!!

Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου η αιτιολογία της απόφασης αυτής από τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ: «Ας πιεστούν οι εταιρίες να μειώσουν τις τιμές. Αν σας αφήσω να εισπράττετε την διαφορά, τότε οι εταιρίες θα συνεχίσουν να έχουν τις ίδιες τιμές»!!! Φοβερή .... «οικονομική πολιτική» εις βάρος των ασφαλισμένων, οι οποίοι μη γνωρίζοντες την πραγματικότητα κατηγορούν τα φαρμακεία!!!

Τελικά η πραγματικότητα διαφέρει από την κοινή λογική που κάποιοι στα καίρια πόστα δεν διαθέτουν ούτε ως δείγμα!!!!