ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γιάννης Τούντας: Ευθύνη των ίδιων των φαρμακοποιών και των φορέων τους να προετοιμαστούν για το ρόλο που διεκδικούν στην ΠΦΥ

Γιάννης Τούντας: Ευθύνη των ίδιων των φαρμακοποιών και των φορέων τους να προετοιμαστούν για το ρόλο που διεκδικούν στην ΠΦΥ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί να ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους άλλων αναπτυγμένων χωρών και να διεκδικήσουν ρόλο στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσφέροντας υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας. Αυτή είναι η άποψη που διατύπωσε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Ιωάννης Τούντας σχολιάζοντας στο DailyPharmaNews την τοποθέτηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσει έμφαση στην αγωγή υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα στο μέλλον η γρίπη.

Όπως είπε ο κ. Τούντας, σε πολλές χώρες της Ευρώπης το φαρμακείο αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της παροχής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κεντρικό θέμα της οποίας είναι η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας. Έτσι στα φαρμακεία αυτά παρέχονται υπηρεσίες προς τους πελάτες και τους ασθενείς που αφορούν τα θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη της αρρώστιας είτε αφορούν το κάπνισμα, τη διατροφή, το στρες, τη συμμόρφωση στα θέματα της θεραπευτικής αγωγής. Εδώ στην Ελλάδα αυτή η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα ελληνικά φαρμακεία διότι δεν έχουμε ακόμη οργανωμένο και σωστό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πολλά φαρμακεία διασκορπισμένα σε κάθε σημείο, σε κάθε γειτονιά της χώρας. Άρα αυτό το κενό που έχουμε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί και με τη μεγάλη διασπορά των φαρμακείων να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν αναδείξουμε τα φαρμακεία σε πυλώνες παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας. Αλλά για να γίνει αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάρτιση των στελεχών στα ελληνικά φαρμακεία ώστε με τις κατάλληλες γνώσεις και τις κατάλληλες δεξιότητες να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν».

Ο κ. Τούντας επισήμανε πως «η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στα φαρμακεία να διαδραματίσουν έναν τέτοιο ρόλο. Η ευθύνη είναι περισσότερο στους φαρμακοποιούς  και στους φορείς τους να βάλουν αυτά τα ζητήματα σε προτεραιότητα και να οργανώσουν τέτοιου είδους υπηρεσίες κατάρτισης που να μπορέσουν να δώσουν τα εφόδια στους Έλληνες φαρμακοποιούς».