NEA

Υπουργείο Υγείας: Παρουσίαση έκθεσης του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών

Υπουργείο Υγείας: Παρουσίαση έκθεσης του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών

Σήμερα,  Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 10.00 π.μ., σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε η «Έκθεση για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών  στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. Ευρώπης)».

 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα βασικά ευρήματα της έκθεσης του Π.Ο.Υ. Ευρώπης αλλά και η ανοικτή συζήτηση, που ακολούθησε, για τα ζητήματα της υγείας προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και στην Ελλάδα, καθώς και οι περιφερειακές και εθνικές πρακτικές αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας των προσφύγων και μεταναστών από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας στις χώρες καταγωγής, διέλευσης και προορισμού. Σύμφωνα με την Έκθεση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες  είναι υγιείς αλλά συχνά ταλαιπωρημένοι από τις συνθήκες του ταξιδιού και της διαβίωσης.

 

Το ζήτημα της υποδοχής και της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων έχει αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις διεθνείς συνθήκες, στο θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία και στο βασικό σύνθημα του Π.Ο.Υ. «να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Με το σκεπτικό αυτό η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα και βάση αυτού, καμία ομάδα πληθυσμού δεν πρέπει να είναι εκτός δικτύου υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία των μετακινούμενων πληθυσμών καθώς και η δημόσια υγεία από απειλές.

Η εκδήλωση –που έγινε σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο  «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο Κεντρικό Κτίριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.