NEA

Pharmathen: Νέος στρατηγικός στόχος-μετά τις ΗΠΑ- η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας

Pharmathen: Νέος στρατηγικός στόχος-μετά τις ΗΠΑ- η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας

Συμπληρώνοντας το 2019, μισό αιώνα λειτουργίας από την ίδρυσή της, η Pharmathen έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, καθώς αποτελεί ένα αξιοζήλευτο επιχειρηματικό μοντέλο, ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνικής εταιρείας που κατόρθωσε να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας πριν 50 χρόνια με 35 εργαζόμενους στο δυναμικό της και τζίρο 30.000€ και φθάνοντας σήμερα τους 1.000 εργαζόμενους σε 7 σημεία της γης με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ.€, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, της οποίας η καρδιά συνεχίζει να χτυπά στην Ελλάδα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100  προϊόντα της σε περισσότερες από 85 χώρες, σε έξι ηπείρους (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αφρική), κι έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές παγκοσμίως και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας φαρμακευτικής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει ένα προϊόν της Pharmathen.

Β. Κάτσος: «Δεν εξάγουμε απλώς φάρμακα, εξάγουμε τεχνολογία made in Greece»

Σύμφωνα με τον group CEO της εταιρείας, Βασίλη Κάτσο, η Pharmathen είναι «ένας διεθνής παίκτης, που πάντα ηγείται των εξελίξεων», με πραγματική ουσιαστική παρουσία και τεχνογνωσία, σε πάνω από 85 χώρες και με πάνω από 60 διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ χαρακτηρίζει ως «συστατικά επιτυχίας» της Pharmathen την καινοτομία, που βρίσκεται στο DNA της, τη διαφορετικότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής φιλοσοφίας της εταιρείας, την επιχειρηματική τόλμη που επέδειξε η Pharmathen σε δύσκολες συνθήκες και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Πάνω από 250 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις την επόμενη πενταετία

Τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, για την επόμενη πενταετία, περιλαμβάνουν επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ, 300 νέες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου.

Στην αγορά της Αμερικής, αναμένεται να κυκλοφορήσουν, τους επόμενους μήνες, τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας, ενώ σημαντικός προς επίτευξη στόχος είναι πλέον η κατάκτηση της αγοράς της Κίνας αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη σε άλλες διεθνείς αγορές.

Ο Β. Κάτσος αναφερόμενος στους δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η παγκόσμια ανάπτυξη της εταιρείας, την Έρευνα & Ανάπτυξη και την καθετοποιημένη παραγωγική της δυναμικότητα, επισημαίνει τους περισσότερους από 200 κορυφαίους ερευνητές στο δυναμικό της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής που διαθέτει, στις Σάπες Ροδόπης, πιστοποιημένη από το 2017, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US FDA) και στην Παλλήνη Αττικής που αποτελεί μια ιστορική και ταυτόχρονα εκσυγχρονισμένη παραγωγική μονάδα, και υπογραμμίζει ότι δε θα μπορούσε παρά να ανήκει η Pharmathen στις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες με έδρα την Ευρώπη και 1η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εταιρία σε Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα (EU Industrial R&D Investments Scorecard).

 

Ο Managing Partner της BC Partners, στην οποία ανήκει από το 2015 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Pharmathen, Νίκος Σταθόπουλος αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η BC Partners αποφάσισε σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης να υλοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τόνισε ότι o κύριος λόγος ήταν τα μοναδικά για την ελληνική επιχειρηματικότητα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η Pharmathen: 

 • Είναι μια από τις 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ελλάδας (ανεξαρτήτως κλάδου).
 • Παράλληλα είναι μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ευρώπης.
 • Συνεργάζεται με τις 200 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως
 • Αποτελεί τη μοναδική πλήρως καθετοποιημένη Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.
 • Είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας έρευνας στην Ελλάδα, βάσει επενδύσεων και παράλληλα βρίσκεται ανάμεσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη σύμφωνα με το European Scoreboard.
 • Δημιούργησε 500 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην ύφεση, εκτινάσσοντας το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της σε περισσότερα από 1000 άτομα. Το 2018 μόνο, περισσότεροι από 200 νέοι εργαζόμενοι προσελήφθησαν παγκοσμίως.
 • Οι εξαγωγές της Pharmathen αποτελούν το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας.

Ο κ. Σταθόπουλος τονίζει με έμφαση ότι αυτό που έκρινε την απόφαση της BC Partners να προχωρήσει την επένδυση στη Pharmathen ήταν η προοπτική της εταιρείας να γίνει global leader στους τομείς που ήδη διακρίνεται και υπογραμμίζει ότι για την επίτευξη των μελλοντικών στρατηγικών στόχων της εταιρείας είναι απαραίτητη η συνδρομή της BC Partners στην εξεύρεση των πόρων για τις σχεδιασμένες επενδύσεις αλλά και η τεχνογνωσία της για το άνοιγμα των τεράστιων αγορών του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.  

 

Long Acting Injectables και 30 νέα προϊόντα έτοιμα να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά

Από την πλευρά του, ο CEO της Pharmathen, Δημήτρης Καδής, αναφερόμενος στα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια της Pharmathen, με ορίζοντα 10ετίας, επισημαίνει ότι:

 • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη άνω των 200 εκ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια.
 • Στο pipeline της Pharmathen υπάρχουν πάνω από 30 νέα προϊόντα που είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο.
 • H Pharmathen είναι ήδη global leader σε ανάπτυξη LAI – Long Acting Injectables (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης). Στοχεύει με τα προϊόντα της μια αγορά μεγαλύτερη των 12δις.
 • Προετοιμάζεται για το επόμενο τεχνολογικό βήμα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και λανσάρισμα της πρώτης καινοτόμου τεχνολογίας LAI μέσα στην επόμενη δεκαετία
 • Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι άνω των 250 εκ. € προς επένδυση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης ενός δευτέρου εργοστασίου LAI στις Σάπες.
 • Η Pharmathen άνοιξε ήδη τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά του κόσμου, τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται το λανσάρισμα των πρώτων προϊόντων μέσα στους επομένους μήνες, ενώ θέτει ως νέος στρατηγικό της στόχο την κατάκτηση της αγοράς της Κίνας.

Ο Δημήτρης Καδής υπογραμμίζει ότι όλες αυτές οι επενδύσεις της Pharmathen στοχεύουν στο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για στελέχη με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, επιτυγχάνοντας έτσι να αναστρέψουν το brain drain σε brain gain, φέρνοντας πίσω στη χώρα τους επιστήμονες που έδιωξε η οικονομική κρίση.