NEA

Ινδία: Τη χρωματική κωδικοποίηση επιλέγει η κυβέρνηση για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων

Ινδία: Τη χρωματική κωδικοποίηση επιλέγει η κυβέρνηση για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση φαρμάκων χαμηλού κόστους, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή χρωματικής κωδικοποίησης των γενοσήμων.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ελπίζεται ότι η χρωματική κωδικοποίηση θα διευκολύνει τους καταναλωτές να κάνουν διάκριση μεταξύ των γενοσήμων φαρμάκων και των πρωτότυπων εκδόσεων των ίδιων φαρμάκων, που είναι πολύ μεγαλύτερου κόστους.

Εκτός από τη χρωματική κωδικοποίηση, η κυβέρνηση εξετάζει ,επίσης, τη χρήση μεγαλύτερων συμβόλων για την ευκολότερη αναγνώριση των γενοσήμων φαρμάκων.

Η απόφαση αυτή συνάδει με το γενικότερο σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές με στόχο την προώθηση της χρήσης γενοσήμων.

Ξεχωριστά ράφια για τα γενόσημα στα ινδικά φαρμακεία

Έχοντας επιβάλλει υποχρεωτικά στα φαρμακεία να έχουν ξεχωριστά ράφια για τα γενόσημα φάρμακα, οι ινδικές ρυθμιστικές αρχές έχουν, επίσης, επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες να εκτυπώνουν τις ονομασίες των γενοσήμων στις ετικέτες των φαρμάκων σε γραμματοσειρά που είναι δύο μεγέθη μεγαλύτερη από ό, τι συνηθίζεται να είναι το εμπορικό σήμα.

Ελπίζεται ότι η πρωτοβουλία θα αποδειχτεί αποτελεσματική στην προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση της επιβάρυνσης των δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα, που προς το παρόν ανέρχονται σε περισσότερο από το 60% των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ινδία.