ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής

Την αντίθεσή τους στην τροπολογία που ενδέχεται να επιτρέπει τον εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους από τους φαρμακοποιούς εξέφρασαν οι Παιδίατροι της Αττικής

 

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, απέστειλε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤ), εκφράζοντας την αντίθεση των παιδιάτρων στην τροπολογία που αφήνει αδιευκρίνιστο εάν ο όρος «εποχικός εμβολιασμός» εξαιρεί τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων (διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ). Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάλυψη του εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς στον παιδιατρικό πληθυσμό και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή δεν «κερδίζουμε τίποτε» ενώ αντίθετα το συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεται σε «εποχικό εμβολιασμό», αφήνει ερωτηματικά, «θολώνει και βάζει σε κίνδυνο την πρόληψη, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υγείας, προκαλεί διαταραχή στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και βάζει σε κίνδυνο την εφαρμογή του Εθνικού προγράμματος Εμβολιασμών της χώρας».

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Κων. Νταλούκα, μας είπε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη τροπολογία βρίσκει τους παιδιάτρους «κάθετα αντίθετους». «Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μία μεμονωμένη ιατρική πράξη, είναι τμήμα της ευρύτερης ιατρικής φροντίδας» και συνεχίζοντας ο κ. Νταλούκας είπε ότι «ο παιδίατρος για να εμβολιάσει παιδιά και εφήβους, εξετάζει, παίρνει ιστορικό, ενημερώνει τους γονείς. Ειδικά στους εφήβους που δεν έρχονται συχνά στον παιδίατρο, η επίσκεψη για εμβολιασμό έχει προλάβει αρκετές δυσάρεστες καταστάσεις. Φαντάζεστε να χάσουμε τους εφήβους από τα ιατρεία μας; Αφήνουμε ένα τεράστιο κενό στην πρόληψη αλλά και την φροντίδα των παιδιών αυτών», κατέληξε ο κ. Νταλούκας.

Εν τω μεταξύ όπως μας ενημέρωσε ο κ. Νταλούκας για το ίδιο θέμα είχε συνάντηση το πρωί και με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συμφώνησε, ότι ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον παιδίατρο της κοινότητας.

 

Γ. Δαγρές: Συμφωνούμε επί της αρχής αλλά…

Το πρωί σε κοινή συνέντευξη-συνάντηση στην ΕΡΤ με τον κ. Νταλούκα, ο Ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γ. Δαγρές, συζήτησαν το θέμα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δαγρέ μας είπε ότι ακόμη έχουν πολλά να συζητηθούν και να συμφωνηθούν. «Εκκρεμεί  η υπουργική απόφαση που θα ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις και εκκρεμεί κάτι ακόμη πιο σοβαρό που είναι το θέμα της πιστοποίησης των φαρμακοποιών που πρέπει επίσης να συζητηθεί».