NEA

Στο έλεος της...οικονομίας τα νοσοκομεία(;)

Στο έλεος της...οικονομίας τα νοσοκομεία(;)

«Εντάξει. Πως κάνετε έτσι; Ένας ανελκυστήρας χάλασε. Ένας γιατρός τραυματίστηκε χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Τι; Σε ιστορικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της πρωτεύουσας συνέβη το περιστατικό; Τι θέλετε να πείτε; Μόνο στην περιφέρεια μπορεί να χαλούν οι ανελκυστήρες;»...

 

Όχι, δεν τα λέω εγώ αυτά! Ούτε κάποιος άλλος τα εξέφρασε ακριβώς έτσι! Αλλά αυτό είναι, όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες, το... concept! 

Λεφτά δεν υπάρχουν για την δημόσια υγεία. Το έχουμε καταλάβει και το εμπεδώνουμε καθημερινά με παραδείγματα. Στο ένα νοσοκομείο πέφτουν οι σοβάδες, στο άλλο δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, σε άλλο πέφτουν οι ανελκυστήρες και σε άλλο πλημμυρίζουν τα υπόγεια μετατρέποντας τους χώρους σε εστία μικροβίων! Αυτή είναι η κατάσταση και φρονώ ότι δεν είναι σωστό να την ωραιοποιούμε.

Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι κυβερνώντες, νυν και μελλοντικοί, είναι η βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών. Δεν είναι μόνο τα φάρμακα και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα αναβαθμίσει το ΕΣΥ. Τα νοσοκομεία χρειάζονται και αισθητικές παρεμβάσεις που τελικά δεν είναι πολυτέλεια αλλά άμεση ανάγκη για να μειωθεί το μικροβιακό φορτίο και να βελτιωθεί η ποιότητα της νοσηλείας των ασθενών.

Το χθεσινό περιστατικό με την πτώση του ανελκυστήρα δεν είναι μοναδικό ούτε οφείλεται σε τυχαίο γεγονός. Δεν αμφισβητούμε ότι η διοίκηση συντηρεί τους ανελκυστήρες αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι με την χρήση που έχουν σε ένα μεγάλο νοσοκομείο οι ανελκυστήρες, δεν έπρεπε να αντικατασταθούν. Ή να συντηρούνται ενδεχομένως από άλλη εταιρία ή συχνότερα! Αλλά καθώς τους διαγωνισμούς δεν τους κατοχυρώνει ο καλύτερος, αλλά ο φθηνότερος συμβαίνουν τέτοια και άλλα παρόμοια... Γάντια χειρουργικά -για παράδειγμα- υπάρχουν αλλά σπάνε εύκολα επειδή είναι «φτηνιάρικα»... 

 

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση από το Ιπποκράτειο:

 

«Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 συνέβη ατύχημα στον φορειοφόρο ανελκυστήρα Νο 6 που εξυπηρετεί την μετακίνηση ασθενών στο Γ’ κτήριο του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός γιατρού του νοσοκομείου μας.

Ο γιατρός, μετά τον απεγκλωβισμό του και την παροχή πρώτων βοηθειών διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Ν. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, που διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα, όπου υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση και είναι καλά στην υγεία του.

Ο ανελκυστήρας, ο οποίος αντικαταστάθηκε πλήρως το έτος 2005, υποστηρίζεται από συμβόλαιο συντήρησης με εξειδικευμένη εταιρεία ανελκυστήρων και έχει πιστοποιηθεί την 21/01/2019 από ανεξάρτητο φορέα (TUV Austria Hellas) και έχει προσκομισθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό ανελκυστήρα. Σύμφωνα με το βιβλίο συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα αποδεικνύεται ότι αυτός συντηρήθηκε κανονικά στις 6 Μαρτίου 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με την σύμβαση, υπάρχει καθημερινή παρουσία (8ωρη τις καθημερινές και 24ωρη κατά τις ημέρες εφημερίας) τεχνικού συντηρητή που είναι υπάλληλος της συντηρήτριας εταιρείας. Αυτός βρισκόταν στον τόπο του ατυχήματος όταν αυτό συνέβη.

Αμέσως μετά το ατύχημα η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 18 Μαρτίου) βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής.

Η Διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα».

Πραγματογνώμονες μετέβησαν αργότερα στο νοσοκομείο προκειμένου να προβούν σε τεχνικούς ελέγχους των ασανσέρ του κτιρίου και να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

Ενώ τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους, με τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία συνάδελφό τους..


Δηλώσεις για το περιστατικό έκανε και η κ.Ματίνα Παγώνη, πλειοψηφούσα σύμβουλος ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού του ΠΙΣ

 

«Είναι τραγικά γεγονότα αυτά που συμβαίνουν στα νοσοκομεία... Χρειάζονται συντήρηση όχι μόνο οι ανελκυστήρες αλλά γενικά η κτιριακή υποδομή. Τα χρόνια περνούν και οι υποδομές χρειάζονται φροντίδα για να μην συμβαίνουν τέτοια ακραία πράγματα. Σκεφτείτε ότι θα μπορούσε στον ανελκυστήρα στο Ιπποκράτειο να υπάρχει ασθενής ή και περισσότεροι γιατροί ή ακόμα να είχε τραυματιστεί σοβαρότερα ο συνάδελφος. Η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτοί οι ανελκυστήρες δεν έχουν χρήση πολυκατοικίας αλλά δουλεύουν συνεχώς με αποτέλεσμα να χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή».

 

 

Μ.Τ.