NEA

ΑΠΟΨΗ: Και μέχρι εχτές; Το χάος...

ΑΠΟΨΗ: Και μέχρι εχτές; Το χάος...

Από την Κατερίνα Βουρλάκη

 

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Πυροσβεστικό Σώμα για τη «συνεργασία, τον αμοιβαίο σχεδιασμό ασκήσεων ετοιμότητας, την αμφίδρομη εκπαίδευση στελεχών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας».

Και μέχρι χτες, που δεν είχαν «πρωτόκολλο συνεργασίας», πως συνεργάζονταν;

Η απάντηση νομίζω ότι έχει δοθεί με τον χειρότερο τρόπο από μόνη της το περασμένο καλοκαίρι, στο Μάτι, στη Μάνδρα και όπου αλλού έχει προκύψει ανάγκη…συνεργασίας όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αλλά και οποιουδήποτε σώματος με άλλο. 

Και εννοείται ότι αυτές οι κινήσεις μόνο μπροστά μπορούν να μας πάνε. Αλλά είμαστε ακόμη τόσο πίσω…Όταν περιμένουμε το έτος 2019 για να σκεφτούμε ότι η «συνεργασία» είναι απαραίτητη μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν όσοι εμπλέκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να εκπαιδεύονται παράλληλα, να συνεργάζονται και να σχεδιάζουν ταυτόχρονα, άμεσα και αποτελεσματικά.

Και είμαι σίγουρη πως κανένα πρωτόκολλο δεν μπορεί να κάνει από μόνο του τη δουλειά του, εάν παραμείνει πρωτόκολλο. Η διαρκής εκπαίδευση και η διαρκής συνεργασία είναι αυτή που μπορεί να σώσει ζωές και να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Όσοι έθαψαν νεκρούς στο Μάτι, όσοι έζησαν αυτή την Βιβλική καταστροφή, όσοι έθαψαν νεκρούς στη Μάνδρα, γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα ανεύθυνων συμπεριφορών. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους σε όλα τα νεκροτομεία της Αττικής, να ψάχνουν τα παιδιά τους μέσα στις στάχτες, να περιμένουν μία απάντηση σωτηρίας από κάποιον υπεύθυνο στην άλλη γραμμή.

Δυστυχώς μετά από αυτά τα περιστατικά τίθεται σε αμφιβολία ολόκληρος ο σχεδιασμός των Σωμάτων που εμπλέκονται σε αντίστοιχα περιστατικά. Θέλω να πιστεύω πως όλα επανεξετάζονται και όλα επαναπροσδιορίζονται.

Ας ευχηθούμε τα πρωτόκολλα να παραμείνουν στα χαρτιά. Αν όμως, λέω αν, η μοίρα έχει άλλα σχέδια, εύχομαι αυτά να περιλαμβάνονται και στο πρωτόκολλο συνεργασίας των όποιων επιχειρησιακών κέντρων.