ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κώστας Λουράντος: Τουλάχιστον εξοργιστική η προσφυγή των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των εξαγωγών

Κώστας Λουράντος: Τουλάχιστον εξοργιστική η προσφυγή των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης των εξαγωγών

Η ανάρτηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΓΓ του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος και εξήγησε τους λόγους της προσφυγής

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λοράντου προκάλεσε η είδηση ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του μέτρου της απαγόρευσης των εξαγωγών που έχει επιβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο κ. Λουράντος σε ανάρτησή του στο facebook καλεί ουσιαστικά τον ΕΟΦ να πάρει θέση για το θέμα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία προσφυγή εναντίον ενός μέτρου που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζει δε τις ευθύνες των φαρμακαποθηκών για «τη μέθοδο της σκούπας» την οποία επικαλούνται στην προσφυγή τους σημειώνοντας ότι οι φαρμακευτικές μέσα από όλα αυτά θα οδηγηθούν σε υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με αποτέλεσμα οι φαρμακαποθήκες να μη βρίσκουν φάρμακα όχι για εξαγωγές αλλά ούτε για τους πελάτες τους στην Ελληνική αγορά, τα φαρμακεία.    

Στην ανάρτησή του με τίτλο «Στο ΣτΕ για τις παράλληλες εξαγωγές τους...» ο κ. Λουράντος αναφέρει τα εξής:

«Προσέφυγαν λοιπόν στο ΣτΕ οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες εναντίον του Ε.Ο.Φ για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά....

Δεν γνωρίζω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Ε.Ο.Φ, όταν οι ίδιες φαρμακοποθήκες δικαιολογούν τις εξαγωγές τους ως μέσον βιοπορισμού και επιβίωσης, αλλά το να προσφεύγουν ουσιαστικά εναντίον ενός μέτρου που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό!

Όσον αφορά την μέθοδο της "σκούπας" που αναφέρεται στην προσφυγή, οι ίδιοι δεν είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν στεγνώνοντας την αγορά ; Ή μήπως θα έπρεπε ο Ε.Ο.Φ να κάνει τα ... "στραβά μάτια" για να κερδίζουν εις βάρος της επάρκειας των φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες;

Είπαμε να εξάγουν ... αλλά μόνο όσα περισσεύουν στο τέλος κάθε μηνός. Γιατί οι πολυεθνικές βιομηχανίες φαρμάκων, που δεν θέλουν τις παράλληλες εξαγωγές, μέσω των οποίων βλέπουν τα φάρμακα που προορίζονται για την Ελλάδα (με πολύ χαμηλές τιμές) να ... βρίσκονται σε ξένες χώρες, στις οποίες πουλάνε με ακριβότερες τιμές χαλώντας την ... "πιάτσα", θα αρχίσουν σιγά σιγά να υποεφοδιάζουν την Ελληνική αγορά (ήδη το κάνουν).

Και στο τέλος οι φαρμακαποθήκες δεν θα βρίσκουν φάρμακα όχι μόνο για τις εξαγωγές τους, αλλά ούτε για τους πελάτες τους στην Ελληνική επικράτεια, που είναι τα φαρμακεία.

Μπορεί οι παράλληλες εξαγωγές να είναι νόμιμες ... αλλά ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό...».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ειρήνη Μακράκη η οποία λόγω του γενικού  blackout στην Κρήτη και των δυσκολιών που αυτό επέφερε στην πρόσβασή της στο διαδίκτυο δεν είχε εικόνα για την αντίδραση του κ. Λουράντου στην προσφυγή του Συλλόγου στο ΣτΕ και της ήταν αδύνατο και λόγω της αναστάτωσης να τοποθετηθεί. Επιφυλάχτηκε να το κάνει σε δεύτερο χρόνο παραπέμποντας ωστόσο στα όσα ειπώθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Γιατί δεν έχουμε φάρμακα; Ευθύνες, λύσεις και προτάσεις» το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του HellasPharm.

Επικοινωνώντας αμέσως μετά μαζί μας ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης χρησιμοποίησε ακριβώς αυτά τα οποία ειπώθηκαν στο HellasPharm ως επιχείρημα εναντίον του κ. Λουράντου, απαντώντας στην ανάρτησή του.

«Καταρχάς ως Σύλλογος χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ο κ. Λουράντος αναγνωρίζει πλέον τη “μέθοδο της σκούπας” την οποία μέχρι πέρσι διέψευδε μετά βδελυγμίας. Είναι μία κατάκτηση αυτή. Κατά δεύτερον ασφαλώς και στη “μέθοδο της σκούπας” συμμετέχουν κάποιες φαρμακαποθήκες, προφανώς όμως συμμετέχουν και κάποια φαρμακεία που πουλάνε σε αυτές τις φαρμακαποθήκες. Για τα φαρμακεία αυτά μίλησε και ο ίδιος ο κ. Λουράντος και σε σύσκεψη στην οποία εγώ ήμουν παρών στον ΕΟΦ και την Κυριακή που μας πέρασε από το βήμα του HellasPharm, της έκθεσης που διοργανώνει ο ΦΣΑ, λέγοντας μας ότι “ασφαλώς και θα του πουλήσω, εάν έρθει ένας τσαντάκιας με μετρητά”. Αυτό μας είπε ο ίδιος ο κ. Λουράντος. Λοιπόν είναι χαρακτηριστικό του πόσο έχει χαθεί το “μέτρο” για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ότι θεωρεί κάτι νόμιμο, μη ηθικό και παράλληλα κάτι εξόχως παράνομο το θεωρεί ηθικό. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από έναν άνθρωπο ο οποίος κατά καιρούς έχει μετατρέψει τα φαρμακεία σε εκλογικά κέντρα όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Οι απόψεις του κ. Λουράντου μεταβάλλονται ανάλογα με τα συμφέροντά του, τα μικροπροσωπικά του συμφέροντα.

Και για να ολοκληρώσω, εμείς προσφύγαμε κατά της αποφάσεως του ΕΟΦ για δύο συγκεκριμένους λόγους. Η απόφασή του καταρχάς δεν έχει καμία μεθοδολογία υποστηρικτική από πίσω της. Στηρίζεται σε κάποιες γενικές και αόριστες καταγγελίες περί ελλείψεων. Ατό είναι το πρώτο. Και δεύτερον, εγώ προσωπικά ως Θόδωρος Σκυλακάκης δεν αντιλαμβάνομαι πως προστατεύεται η δημόσια υγεία όταν απαγορεύεις την εξαγωγή ενός προϊόντος που έχει είκοσι γενόσημα στην ελληνική αγορά. Την μπράντα προστατεύεις, όχι τη δημόσια υγεία. Είναι άλλο πράγμα η προστασία της εταιρείας του Σκυλακάκη –για να μη λέω ονόματα πολυεθνικών- και άλλο πράγμα η δημόσια υγεία.

Αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για τον κ. Λουράντο. Ο κ. Λουράντος έχει εκλογές φέτος τις οποίες απ’ ό,τι μαθαίνω δεν έχει και τις καλύτερες ελπίδες να τις κερδίσει, είναι λογικό να θέλει να “χτίσει” πελατεία».     

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε και με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) ζητώντας της να τοποθετηθεί για την κίνηση αυτή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Η απάντηση ήταν ότι «δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τις δράσεις ενός άλλου συλλογικού φορέα, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών. Θεωρούμε ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα των ελλείψεων στη φαρμακευτική αγορά. Θεωρούμε επίσης ότι η αγορά αυτή δεν μπορεί να είναι αυτορυθμιζόμενη άρα ορθά η Πολιτεία ανιχνεύει προβλήματα και βάζει περιορισμούς όταν και όποτε χρειάζεται και εμείς σεβόμαστε και ακολουθούμε τις εντολές που πηγάζουν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων».