NEA

Έκρηξη ιλαράς στη Νέα Υόρκη: Απαγορεύεται η πρόσβαση μη εμβολιασμένων παιδιών σε δημόσιους χώρους

Έκρηξη ιλαράς στη Νέα Υόρκη: Απαγορεύεται η πρόσβαση μη εμβολιασμένων παιδιών σε δημόσιους χώρους

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η έξαρση της ιλαράς στη Νέα Υόρκη είναι η σοβαρότερη εδώ και δεκαετίες, γεγονός που έχει οδηγήσει στη λήψη σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπισή της σε πολλές κομητείες, όπως στο Rockland, όπου αποφασίστηκε  η απαγόρευση στα μη εμβολιασμένα παιδιά σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε παράλληλα με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια στις 26 Μαρτίου, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή έως ότου τα μη εμβολιασμένα παιδιά λάβουν το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR).

Στην πόλη της Νέας Υόρκης έχουν καταγραφεί 180 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς μέχρι στιγμής, ενώ 40 χιλιόμετρα μακριά στην κομητεία Rockland, καταγράφηκαν άλλα 150 επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 82% αυτών των περιπτώσεων, τα άτομα που προσβλήθηκαν δεν είχαν λάβει ούτε μία δόση του εμβολίου MMR, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται σε παιδιά μεταξύ 4 και 18 ετών, ενώ το 39% παρατηρήθηκε σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις κεντρικές περιοχές της πολιτείας κράτος ή στην Ανατολική Ακτή, καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιβεβαιώνουν έξαρση της ιλαράς στο Τέξας, το Ιλλινόις και την Ουάσινγκτον.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η επιδημία», σχολιάζουν οι αρμόδιοι σε ανακοινώσεις. «Δε θα μείνουμε αδρανείς ενώ τα παιδιά στην κοινότητά μας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Έτσι, οι αρμόδιες νομαρχιακές επιτροπές καλούν τους γονείς και τους κηδεμόνες, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Όσοι γονείς δεν ανταποκριθούν θα παραπέμπονται στις κατά τόπους ορισμένες νομικές υπηρεσίες, με πρόστιμα μέχρι και 500 δολάρια, ενώ ακόμα και ποινή φυλάκισης έξι μηνών περιμένει τους παραβάτες. Όσα παιδιά δεν μπορούν αποδεδειγμένα να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, θα εξαιρούνται της επιβολής των μέτρων.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε με ανάλογη απόφαση και η γειτονική μας  Ιταλία, με την κυβέρνηση να αποφασίζει να μη γίνονται δεκτά τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία (δηλαδή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού). Στις περιπτώσεις ανεμβολίαστων παιδιών κάτω των έξι ετών, τα παιδιά θα παραμένουν στο σπίτι, ενώ αν είναι άνω των έξι ετών που οι γονείς δεν τα εμβολιάζουν, θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι  500 ευρώ.