NEA

Κλινικοεργαστηριακοί και εργοθεραπευτές στα όρια!

Κλινικοεργαστηριακοί και εργοθεραπευτές στα όρια!

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με όσα του επιβάλλονται.

 

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βλέπουν το clawback να οδηγεί σε λουκέτο τα ιατρεία τους ενώ οι εργοθεραπευτές έχουν νέο πονοκέφαλο με πιστοποιήσεις...

Αναφέρει ο κ. Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ στην επιστολή του για τα προβλήματα με το clawback:

 «Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,  

Ανακοινώθηκε προ 3ημέρου το Clawback  του Α΄ εξαμήνου του 2018. Είναι περιττό να σας αναφέρουμε, γιατί το γνωρίζεται φυσικά ότι κατά μέσο όρο μας ζητάτε να επιστρέψουμε το 30% των εισπραχθέντων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ.  Αν συνυπολογίσουμε και το Rebate που φτάνει και ξεπερνάει το 40% είτε λόγω όγκου, είτε λόγω αυτοπαραπομπής, είναι απορίας άξιο πως πιστεύεται ότι με το υπόλοιπο 30% που απομένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, πολυιατρεία και εργαστήρια αφού με αυτό που απομένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, και φόροι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η πληρωμή σε δόσεις του Clawback 2013-2015 και 2017 και αν προστεθούν σε αυτές και οι δόσεις του Clawback του 2018  τότε αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή.  

Σας υπενθυμίζουμε και πάλι ότι προσφάτως θεσμοθετήσατε μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε χρόνιους ασθενείς και δικαιούχους ΕΚΑΣ, μέτρο φυσικά κοινωνικά παραδεκτό αρκεί να καλύπτει το κόστος που επωμίζονται τα εργαστήρια λόγω της αύξησης του Clawback η πολιτεία.  Το να κάνει κοινωνικό έργο το κράτος με τα λεφτά των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών τουλάχιστον ας βγει το κράτος να το αναγνωρίσει και όχι να κρύβεται και να λέει ότι κάνει κοινωνικό έργο με λεφτά άλλων.

Δεν ξέρουμε αν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής που κάνετε με την πολιτική σας. Αντιληφθείτε όμως ότι η υπομονή και αντοχή όλων έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν». 

Οι εργοθεραπευτές στα «κάγκελα»

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αποφάσισε τη μη συμμετοχή των μελών του στη διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων ειδικής αγωγής που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ.

 Οι εργοθεραπευτές δεν θα συμμετάσχουν στην προσχηματική διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων ειδικής αγωγής που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – ΠΣΕ ΝΠΔΔ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/5/2019. 

Βάσει της από 18/4/2019 ανακοίνωσης του ΕΟΠΥΥ, από τις 10/5/2019 η εκτέλεση και αποζημίωση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής προϋποθέτει την πιστοποίηση όλων των θεραπευτών και των θεραπευτικών χώρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΠΣΕ θεωρεί ότι η διαδικασία που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ είναι περιττή διότι:

  1. Ο ΠΣΕ  πιστοποιεί ήδη τα μέλη του ως προς το θέμα της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας, ως προς την επιστημονική τους επάρκεια και την παροχή εργοθεραπευτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες επαγγελματικής σχέσης. 
  2. Ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ δεν δέχεται  να συμμετάσχει σε μια «πιστοποίηση» που αφορά τη διαδικασία  και το δικαίωμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.
  3. Τα όποια στοιχεία ζητούνται έχουν δοθεί από τους συναδέλφους στον ΕΟΠΥΥ και απλά «σέρνονται» σε κοινή θέα χωρίς ποτέ να έχουν πιστοποιηθεί.

Οι εργοθεραπευτές θα συνεχίσουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους προς το  ευρύ κοινό, με τη διασφαλισμένη ποιότητα που εγγυάται ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ.      

Ο ΠΣΕ έχει διαμορφωμένες τις προτάσεις του, επί του θέματος της πιστοποίησης, οι οποίες  διασφαλίζουν τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εργοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού, όσο και την μη αντιποίηση του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή και  θα δημοσιοποιηθούν για ακόμη μια φορά.

Ο ΠΣΕ -  ΝΠΔΔ καλεί το υπουργείο Υγείας σε έναν ανοικτό και καλόπιστο διάλογο,  για τη λύση των σοβαρών θεμάτων της ειδικής αγωγής.  

 

Οι αριθμοί μιλάνε

Την εξέλιξη του clawback τα τελευταία έτη παραθέτουν σε πίνακες και από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δηλώντας «εξοργισμένοι και εξουθενωμένοι»! Στον πρώτο πίνακα αποτυπώνεται η εξέλιξη των τιμών αποζημίωσης των εξετάσεων και στον δεύτερο η εξέλιξη του clawback που καλούνται να πληρώσουν οι γιατροί.

 

 

 

 

 

 

Μ.Τ.