NEA

Έξαρση ιλαράς στις ΗΠΑ: Καταγράφηκαν 60 νέα κρούσματα της νόσου σε 26 πολιτείες

Έξαρση ιλαράς στις ΗΠΑ: Καταγράφηκαν 60 νέα κρούσματα της νόσου σε 26 πολιτείες

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφηκαν 60 νέα περιστατικά ιλαράς, αυξάνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου για τη φετινή χρονιά στα 940 έως σήμερα, γεγονός που κρίνεται ως το χειρότερο ξέσπασμα από το 1994 και μετά, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας,  χτες, Δευτέρα.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. ανέφεραν αύξηση κατά 6,8% στον αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς την εβδομάδα που πέρασε (δηλαδή έως 24 Μαΐου) σε μία έξαρση που έχει εξαπλωθεί πλέον σε 26 πολιτείες. Ο οργανισμός παρέχει εβδομαδιαίες αναφορές κάθε Δευτέρα.

 Και ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ξέσπασμα δεν έχει τελειώσει, οι υπεύθυνοι Δημόσιας Υγείας ενοχοποιούν για την αναζωπύρωση της ιλαράς την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια, καθώς οι πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι απόψεις γονέων που αντιτίθενται στα εμβόλια, πιστεύοντας, σε αντίθεση με τις επιστημονικές μελέτες, ότι τα συστατικά τους μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό.

 Αν και ο ιός της ιλαράς εξαλείφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 2000, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν είχε πλέον σταθερή παρουσία στη χώρα, εστίες της νόσου εξακολουθούν να καταγράφονται μέσω ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες όπου η ιλαρά εξακολουθεί να είναι κοινή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α.