ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θ. Μουχτής στο DailyPharmaNews: Η ΑΜΑΖΟΝ στην Αττική, η συγκέντρωση που έρχεται και ο ρόλος του ΠΕΙΦΑΣΥΝ ως ασπίδα των φαρμακείων

Θ. Μουχτής στο DailyPharmaNews:  Η ΑΜΑΖΟΝ στην Αττική, η συγκέντρωση που έρχεται και ο ρόλος του ΠΕΙΦΑΣΥΝ ως ασπίδα των φαρμακείων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ως δεδομένο χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό της AMAZON για εγκατάστασή της στην Αττική ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Πειραϊκού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Πειραιά (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) κ. Θανάσης Μουχτής μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου και τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουνίου.

Ο κ. Μουχτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, αισιοδοξία που προκύπτει τόσο από τα αποτελέσματα του ενοποιημένου Ισολογισμού του 2018, όπως παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση όσο και από το γεγονός ότι μέσα στην προηγούμενη χρόνια ολοκληρώθηκαν οι 4 πιο σημαντικοί άξονες στην πορεία ανάπτυξης του Ομίλου.

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία και φαίνεται πως θα αλλάξει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, φιλοδοξία της διοίκησης είναι να καταστεί ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ ασπίδα για τα φαρμακεία.

Η συγκέντρωση των επιχειρήσεων του χώρου στο χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο είναι μία σαφής πρόκληση, όπως επίσης και ο σχεδιασμός υπηρεσιών που θα διαφοροποιούν τα φαρμακεία από τα άλλα κανάλια διανομής με έμφαση από πλευράς ΠΕΙΦΑΣΥΝ σ’ έναν ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

 

Τα στοιχεία που αποπνέουν αισιοδοξία

Όπως προαναφέρθηκε η αισιοδοξία του κ. Μουχτή για το μέλλον του ΠΕΙΦΑΣΥΝ βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μουχτή ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ το 2018 είχε από τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς στο θέμα της αύξησης των πωλήσεων. Πορεία την οποία ακολουθεί και στο α’ Εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τον Ισολογισμό του 2018, αν και οι μικτές (προ εκπτώσεων) πωλήσεις του  ομίλου (ΠΕΙΦΑΣΥΝ και οι 3 θυγατρικές του)  είχαν προϋπολογισθεί για το 2018, να φθάσουν τα 184 εκ τελικά άγγιξαν  τα 188 εκ. παρουσιάζοντας μια αύξηση 6,5 % σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις του 2018, ήταν :

 σε φάρμακα ήταν 167,4εκ €

 σε παραφαρμακευτικά 18,4εκ. €

στις παιδικές  τροφές , 1,8εκ €

Ο όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ κατά το 2018 αύξησε τις εκπτώσεις που έδωσε στην πελατεία του, κατά 24% φτάνοντας τα 4,9εκ €

Το μέσο ποσοστό έκπτωσης που έδωσε ο όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ στα φαρμακεία, για το 2018 ήταν 2,8%. Το ποσοστό αυτό έχει μια συνεχή αύξηση από το 2013, έχοντας ήδη υπερδιπλασιαστεί.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, του 2018, για τον όμιλο είναι 1.595.000€,

Ενώ τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι 21,7εκ € από 19,6εκ € που ήταν στις 31/12/2017.

Τα μέλη είναι 539 και επιπλέον υπάρχουν άλλες 236 προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες από περίπου 100 μέλη, που θέλησαν να επενδύσουν περισσότερο στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ και να πάρουν μια υψηλή απόδοση στα κεφάλαια τους.

Κατά το 2018 απασχολήθηκαν 190 εργαζόμενοι στον όμιλο, αριθμός που αυξάνει κάθε χρόνο. Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ διατηρεί και αυξάνει τις θέσεις εργασίας, παρά τις επενδύσεις που έγιναν σε συστήματα αυτοματισμού  στην κεντρική του αποθήκη.

Για τον κ. Μουχτή είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι μέσα στο 2018 ολοκληρώθηκαν οι 4 πιο σημαντικοί άξονες στην πορεία ανάπτυξης του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ  και συγκεκριμένα:

  1. Οι μεγάλες και σημαντικές υποδομές που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις του. (κτίρια, επέκταση ρομποτικών συστημάτων αποθήκης κ.λπ..)
  2. Ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
  3. Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των διαδικασιών.
  4. Σημαντική Ανάπτυξη – επέκταση μεριδίου στην φαρμακευτική αγορά.

 

Αν και στη φαρμακευτική αγορά θα παρουσιασθούν αρκετές και σημαντικές προκλήσεις στα επόμενα χρόνια, η Διοίκηση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ είναι λοιπόν αισιόδοξη σχετικά με την πορεία της επιχείρησης. Η επιβίωση αλλά και ισχυροποίηση των φαρμακείων  μελών του και η μετάβασή τους στο μελλοντικό τοπίο του χώρου της υγείας, αποτελεί τον βασικό στρατηγικό στόχο του Συνεταιρισμού.

Σαφής πρόκληση

«Μια σαφής πρόκληση» για τον κ. Μουχτή «είναι η συγκέντρωση των επιχειρήσεων, στο χονδρεμπορικό και στο λιανικό επίπεδο. Στα επόμενα χρόνια», βλέποντας τα δεδομένα της αγοράς ο Γενικός Διευθυντής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ εκτιμά ότι «δεν θα υπάρχει ο σημερινός αριθμός των φαρμακαποθηκών αλλά και των φαρμακείων».

Και συνεχίζει: «Με δεδομένο ότι τα φαρμακεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και υπάρχει σταδιακή είσοδος της δεύτερης γενιάς φαρμακοποιών σε πολλά από αυτά, έχει μεγάλη σημασία για τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ η επιβίωση του φυσικού φαρμακείου απέναντι στα μεγάλα ανταγωνιστικά κανάλια που γιγαντώνονται, με την είσοδο της οικονομίας στην 4η βιομηχανική – ψηφιακή  επανάσταση, της τεχνητής νοημοσύνης, των big data και πολλών άλλων ανατροπών.

Είναι επίσης δεδομένος ο σχεδιασμός της Amazon για εγκατάσταση της στην Αττική, με μεγάλο κομβικό κέντρο διανομής για κάλυψη χωρών Ν/Α Ευρώπης και Μ. Ανατολής. Είναι γνωστό ότι στις Ηνωμένες πολιτείες εκτελεί συνταγές διαδικτυακά, ενώ παράγει καi προωθεί 60 φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας χρήσης.

Με βάση τα παραπάνω ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ λειτουργεί σαν ασπίδα με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των φαρμακείων, ώστε μέσω συνεργασιών και συστεγάσεων να εξελιχθούν σε μεγαλύτερες πολυδύναμες επιχειρήσεις, με περισσοτέρους του ενός φαρμακοποιούς, έχοντας διαφοροποίηση από τα ανταγωνιστικά κανάλια.

Για τον λόγο αυτό ο Συνεταιρισμός σχεδιάζει υπηρεσίες προς τα φαρμακεία του για να ενδυναμώσει τις λειτουργίες των logistics τους, αλλά και την υποστήριξη τους στην οργάνωση και διαχείριση τους».

 

Ανταγωνισμός με τις ελάχιστες μεγάλες φαρμακαποθήκες 

 

Στη στρατηγική του ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, όπως αναφέρει ο κ. Μουχτής «δεν εστιάζει τον ανταγωνισμό του απέναντι στις μικρές φαρμακαποθήκες, αλλά στις ελάχιστες μεγάλες οι οποίες έχουν ως στρατηγικό τους στόχο, την εξαγορά τους από μεγάλα ευρωπαϊκά FUNDS, τα οποία θα λειτουργούν καθετοποιημένα και θα βρεθούν απέναντι στα ελληνικά φυσικά φαρμακεία».

Απέναντι σε όλα αυτά, συνεχίζει ο κ. Μουχτής, απαιτείται «εντατική εκπαίδευση των φαρμακοποιών σε πολλά πεδία (επιστημονικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά) και ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ υλοποιεί συνεχώς εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να μπορεί το φαρμακείο να εξελίξει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, που είναι η παροχή υπηρεσιών προς όλους τους παράγοντες του χώρου της υγείας και κυρίως προς τους ασθενείς.

 Στην κατεύθυνση αυτή ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ επενδύει στον digital βραχίονα των δραστηριοτήτων του. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τον ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ και τα φαρμακεία μέλη του».

 

Προς την κατεύθυνση αυτή της προσαρμογής του φαρμακείου στο νέο περιβάλλον, κινείται άλλωστε και το ετήσιο συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ με Θέμα: «Αύριο, ένα νέο επάγγελμα» το οποίο θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου με συμμετοχή ομιλητών διεθνούς εμβέλειας. 

 

Το νέο Δ.Σ. του ΠΕΙΦΑΣΥΝ

 

Στη Γενική Συνέλευση του ΠΕΙΦΑΣΥΝ πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την Ανάδειξη του Διοικητικού  και Εποπτικού Συμβουλίου. Τα δυο όργανα συγκλήθηκαν σε σώμα με την εξής σύνθεση :

 

Δ.Σ.

Πρόεδρος :                 Πάνος Κωνσταντίνος

Αντιπρόεδρος :          Λιάπης Στυλιανός

Γ. Γραμματέας :          Μαυρίδου Ευγενία (Τζένη)

Ταμίας :                       Ντέλλος Φώτιος

Μέλος :                        Μπελώνη Αγγελική

Μέλος :                        Τρύφωνα Ελένη

Μέλος –εκπρόσωπος εργαζομένων : Γρίμμας Εμμανουήλ

 

Εποπτικό Συμβούλιο

 Προϊστάμενος :          Καραμπινίδης Παναγιώτης

 Αναπληρωτής προϊστάμενος : Παρμάκη Κλεωνίκη (Κλαίρη)

 Μέλος :                         Μακρής Ευστράτιος