ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κ. Ματσιόλης στο DailyPharmaNews: «Να πάρει θέση ο ΠΦΣ και οι υποψήφιοι βουλευτές φαρμακοποιοί για τη δήλωση Μητσοτάκη περί λειτουργίας φαρμακείων με νόμους αγοράς»

Κ. Ματσιόλης στο DailyPharmaNews: «Να πάρει θέση ο ΠΦΣ και οι υποψήφιοι βουλευτές φαρμακοποιοί για τη δήλωση Μητσοτάκη περί λειτουργίας φαρμακείων με νόμους αγοράς»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Φωτιές άναψε λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εκλογές στους φαρμακοποιούς η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με πολίτες και εργαζόμενους το βράδυ της Τρίτης (02/07) στο θέατρο Ανάβρου στο Βόλο στον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργήσουν τα φαρμακεία.

Τα φαρμακεία λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Πρόκειται για μία τοποθέτηση που είναι μεν γενική, μία τοποθέτηση που προφανώς χρήζει διευκρινήσεων, η οποία ωστόσο δημιούργησε αντιδράσεις στο χώρο των φαρμακοποιών που λειτουργούν αντανακλαστικά έχοντας στο μυαλό τους την προηγούμενη θητεία της Νέας Δημοκρατίας, όταν με μία πολιτική ανοίγματος του επαγγέλματος απορρύθμισε και δημιούργησε, όπως λένε, τεράστια προβλήματα στον κλάδο τους.

Το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον πρόεδρο του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη και του ζήτησε να πει την άποψή του ως εκπρόσωπος των φαρμακοποιών της περιοχής για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη.

Ο  κ. Ματσιόλης ανέφερε ότι είδε στο διαδίκτυο για την αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη, επιχείρησε να μάθει κάτι περισσότερο από τις τοπικές εφημερίδες αλλά δεν βρήκε κάτι σχετικό. Εξέφρασε πάντως την αντίθεσή του σε αυτή τη λογική.

«Δεν άκουσα την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τα φαρμακεία και το ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Εάν ωστόσο ισχύει κάτι τέτοιο, έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να λειτουργήσει τη χώρα, δηλαδή τον τρόπο τον ευρωπαϊκό. Θυμίζω ότι στην Ευρώπη τα φαρμακεία δεν λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς. Λειτουργούν με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προάσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βλέπει τον τιτάνιο αγώνα που κάνουμε να κρατηθούμε βιώσιμοι παρά τα μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και οι άλλες κυβερνήσεις μας επέβαλαν φέρνοντάς μας σε αυτό το σημείο. Μέτρα που ήταν φανερό που πάρθηκαν με σκοπό τη συρρίκνωσή μας».

Επιπλέον, «θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών του χώρου είναι προσκείμενη πολιτικά στο χώρο που εκπροσωπεί το κόμμα του και ότι με αυτές τις δηλώσεις ήδη βλάπτει αυτό το κομμάτι».

Ο κ. Ματσιόλης επισημαίνει ακόμη ότι «οι σπουδές που κάνουμε και οι αδειοδοτήσεις που έχουμε για τη λειτουργία των φαρμακείων μας δεν δείχνουν ότι τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί είναι έμποροι αλλά επιστήμονες αναγκαίοι για την προάσπιση της υγείας στον τόπο μας».

Το σημαντικό πάντως για τον κ. Ματσιόλη είναι να καταλάβουν όλοι πως «η προσπάθεια και οι ανάγκες της κοινωνίας δείχνουν ότι εμείς (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) είμαστε κομμάτι της, κάτι που μας αναγνωρίζεται από πλευράς κοινωνίας και αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει θάρρος».

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, θέση απέναντι στο θέμα θα πρέπει να πάρει τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και οι συνδικαλιστές υποψήφιοι βουλευτές – φαρμακοποιοί που κατεβαίνουν στις εκλογές είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με άλλα κόμματα.

«Παραμονές των εκλογών θα πρέπει ο κλάδος μας να μην ασχολείται μόνο θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των φαρμακοποιών, να μη κινείται μόνο για την περιφρούρηση και αύξηση των γνώσεών μας μέσω των σεμιναρίων που διεξάγει –και που βεβαίως τα επικροτώ- όπως π.χ με τα εργαστήρια γαληνικών σκευασμάτων. Πέρα από αυτά ο ΠΦΣ είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανό μας και θα πρέπει να βγει προς τα έξω και να δώσει ένα στίγμα και ένα “σκούντημα” προς τα κόμματα, ειδικά τα κυβερνητικά να τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν τον κλάδο μας και ποια είναι τα σχέδιά τους γι’ αυτόν. Θυμίζω ότι οι φαρμακοποιοί ήταν ο πρώτος κλάδος όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια τον Απρίλιο του 2009 που κατέβηκε σε κινητοποιήσεις. Είναι δυνατόν να ακούμε τέτοιες δηλώσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται και να μην κάνουμε τίποτα;

Επίσης καλό θα ήταν μετά από τέτοιες δηλώσεις να πάρουν θέση και οι συνδικαλιστές που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές και να μας πουν πως βλέπουν πραγματικά την άποψη ότι το φαρμακείο πρέπει να είναι χώρος που να διέπεται από τους νόμους της αγοράς ή θ πρέπει να παραμείνει ένας σταθμός παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;» 

Τέλος ο κ. Ματσιόλης υπενθυμίζει προς τα κυβερνητικά κόμματα ότι ο φαρμακοποιός ήδη έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία. Αναφέρει ως παράδειγμα τα εξής: «Ο δωρεάν εμβολιασμός παρανόμως μέχρι πρόσφατα είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο η κοινωνία αναγνωρίζει στον φαρμακοποιό και γι’ αυτό μας αγκαλιάζει. Σκεφτείτε τι συνέβαινε τόσα χρόνια μέχρι και σήμερα. Να μπαίνει ένας πολίτης σ’ ένα φαρμακείο, να κάνει εμβολιασμό δωρεάν και ο φαρμακοποιός να παίρνει χωρίς λόγο, χωρίς κανένα όφελος πάνω του την ευθύνη ότι κάνει κάτι παράνομα τη στιγμή που η πολιτεία θα μπορούσε να δαπανήσει χρήματα έτσι ώστε να διεξάγεται αυτός ο εμβολιασμός από τον επαγγελματία που θα λειτουργεί σε υπαλληλική σχέση. Επιπλέον να θυμίσω ότι δεν ξέρω να υπάρχει κάποιος άλλος επαγγελματίας που να κάνει υπερωριακή παροχή υπηρεσιών δωρεάν, όταν ξέρουμε ότι σε όλον τον κόσμο η υπερωριακή απασχόληση πέρα του κανονικού ωραρίου πληρώνεται. Αυτά τα βλέπει η πολιτεία;» αναρωτιέται καταλήγοντας στις δηλώσεις του προς το DailyPharmaNews ο κ. Ματσιόλης.