NEA

Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων και διαγνωστικών του ΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε η αναθεωρημένη λίστα βασικών φαρμάκων και διαγνωστικών του ΠΟΥ

Αναθεωρήθηκε ο κατάλογος με τα βασικά φάρμακα και τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο προστίθενται 28 φάρμακα για ενήλικες και 23 για παιδιά και δίνει νέες χρήσεις σε 26 ήδη ενταγμένα σκευάσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των βασικών φαρμάκων σε 460 προϊόντα.

 

«Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 150 χώρες χρησιμοποιούν τον κατάλογο αυτό για να έχουν κατευθύνσεις σχετικά με το ποια φάρμακα προσφέρουν την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής, με βάση τα αποδεικτικά επιστημονικά δεδομένα και τις επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο ορισμένα από τα νεότερα και πιο εξελιγμένα φάρμακα για τον καρκίνο είναι μια ισχυρή δήλωση ότι όλοι αξίζουν την πρόσβαση στα φάρμακα αυτά που σώζουν ζωές, όχι μόνο οι οικονομικά ισχυροί».

 

Ένταξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών

 

Ενώ αρκετές νέες θεραπείες για τον καρκίνο έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, λίγες μόνο παρέχουν επαρκή θεραπευτικά οφέλη για να θεωρηθούν απαραίτητα. Τα 12 φάρμακα που προστέθηκαν στο νέο Κατάλογο Φαρμάκων για θεραπεία πέντε μορφών καρκίνου θεωρούνται τα καλύτερα από την άποψη των επιπέδων επιβίωσης για τη θεραπεία του μελανώματος, του πνεύμονα, του προστάτη, του πολλαπλού μυελώματος και της λευχαιμίας.

 Δύο πρόσφατα αναπτυχθείσες ανοσοθεραπείες (nivolumab και pembrolizumab) έχουν δείξει ποσοστά επιβίωσης έως 50% για προχωρημένο μελάνωμα, έναν καρκίνο που μέχρι πρόσφατα ήταν ανίατος.

 

Νέες επικαιροποιημένες κατευθύνσεις για τα αντιβιοτικά

 

Η αρμόδια Επιτροπή του ΠΟΥ δίνει πιο σαφείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση των αντιβιοτικών, επικαιροποιώντας τις κατευθύνσεις για το ποια αντιβιοτικά θα χρησιμοποιούνται για τις πιο συχνές και σοβαρές λοιμώξεις, έτσι ώστε να επιτευχθούν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και να μειωθεί ο κίνδυνος αντιμικροβιακής αντοχής. Η επιτροπή συνέστησε να προστεθούν στη λίστα τρία νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε πολλά φάρμακα.

 Άλλες προσθήκες αφορούν καινούρια από του στόματος αντιπηκτικά για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου ως εναλλακτική λύση στη βαρφαρίνη, βιολογικά και βιο-ομειδή για χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων, καθώς και η θερμοσταθερή καρβετοκίνη για την πρόληψη της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, η οποία πλεονεκτεί έναντι της ωκυτοκίνης, καθώς δεν απαιτεί ψύξη.

 

Προσθήκη 12 διαγνωστικών τεστ

Ως προς τα διαγνωστικά, προστέθηκαν 12 τεστ για τη διάγνωση συμπαγών όγκων του ορθού, του ήπατος, του τραχήλου, του προστάτη, του μαστού, της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, δεδομένου ότι 70% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε καθυστερημένη διάγνωση.

Στις διαγνωστικές εξετάσεις, η περσινή πρώτη λίστα που αφορούσε διαγνωστικά σοβαρών παθήσεων όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι ηπατίτιδες, ενισχύθηκε φέτος και με τεστ για μεταδιδόμενες ασθένειες και μη.

Προστέθηκαν, επίσης, για χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, διαγνωστικά τέστ για χολέρα, για εγκαταλελειμμένες νόσους όπως η λεισμανίαση, η σχιστοστομίαση, ο δάγκειος και ο ζίκα, καθώς επίσης και για τη γρίπη.

Η λίστα των διαγνωστικών εξετάσεων επεκτάθηκε με γενικά τέστ που αφορούν το σίδηρο για την αναιμία, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία καθώς και παθήσεις του θυρεοειδή.

Τέλος, εγκρίθηκαν τεστ που ελέγχουν την αιμοδοσία, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των μεταγγίσεων.

 

Στον αναθεωρημένο κατάλογο, δε συμπεριελήφθησαν φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ή για τη διαταραχή διαλειμματικής προσοχής.

 

Ρ.Σ.